Rundveehouderij

Achtergrond

Forse prijsdaling vleeskalveren

De afzet van blank kalfsvlees staat flink onder druk. Vorral het voorvlees en de bijproducten, zoals levers, gaan moeizaam van de hand. De opbrengst van achtervlees, zoals de ruggen, staat het minst onder druk. Voor dat vlees valt de prijsdaling nog mee.
Door de lagere opbrengst van het blanke kalfsvlees en een groot aanbod van blanke vleeskalveren brengen de dieren 18 cent per kg minder op. De prijs van de dieren komt daarmee op €4,12 tot €4,22 per kg geslacht-gewicht. Deze opbrengst ligt weliswaar 20 cent per kg hoger dan een jaar geleden, maar is wel verliesgevend. De kostprijs van blanke vleeskalveren ligt op €4,50 tot €4,60 per kg geslacht-gewicht. Kalfvleesintegraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders verliezen dus bijna 40 cent per kg geslacht-gewicht op de slachtrijpe blanke vleeskalveren, die zij deze leveren.
De prijs van jonge rosé vleeskalveren zakt met 15 cent naar €3,10 tot €3,15 per kg geslacht-gewicht. Vlees vleeskalverhouders zijn overgeschakeld op het afleveren van oude naar jonge rosé vleeskalveren. Daardoor is het aanbod van de laatstgenoemde categorie veel te groot voor de afzetmogelijkheden van het vlees van de dieren.
De prijsdaling van oude rosé vleeskalveren blijft door een klein aanbod beperkt tot 5 cent per kg. Zij noteren €3,10 tot €3,15 per kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.