Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Drainage op z’n Noors

Een nogal waardeloze voorlichtingsdag waar de buizen niet eens terug te vinden zijn. En waar is de warme koffie? Deze sofdag leverde wel handel voor €2.000 op.

In mei 2007 bezoeken Johan en ik voor het eerst deze boerderij, die we zullen gaan pachten. In een aantal weides zijn sleuven gegraven voor de drainagebuizen. Allemaal zelf gedaan door de eigenaar (begin 30) die noodgedwongen zijn pilotenopleiding heeft moeten stopzetten tot er een nieuwe pachter voor de boerderij is. De drainagewerkzaamheden lagen stil, want hij had telefoonkabels geraakt die eerst gerepareerd zouden worden. Ook was het wachten nog op een bepaald type buis. Dat wachten duurde al maanden.

‘Wij zullen niet tekenen!’

Officieel gaat de pacht in per 1 augustus, maar er is dan nog geen enkel spoor van een pachtcontract. Dat komt vlak voor Kerst op onze tafel, en nog steeds zijn dan de reparatiewerkzaamheden aan machines en de drainagewerkzaamheden niet afgerond. Sterker nog, aan het meeste moet de eigenaar dan nog beginnen. Van augustus tot het eind van 2007 liep hij mooi te lanterfanten. Op 4 januari 2008 zou hij afreizen naar Oslo, was hij eindelijk boer-af en kon zijn tweede loopbaan als piloot beginnen. Op oudejaarsavond zei ik hem dat wij het contract niet zouden tekenen zolang de beschreven werkzaamheden niet uitgevoerd waren. ‘Een prestigekwestie’ noemde ik het.

Lassend het nieuwe jaar in!

Paniek en ontzetting in zijn ogen (stel je voor dat wij hem in de steek zouden laten) en later waren er ook een paar tranen; hij schaamde zich diep. Die nacht was de hemel niet alleen verlicht door het vuurwerk in het dorp. Ook het erf was gehuld in een blauw schijnsel. De eigenaar stond tot diep in de nacht te lassen. Alle werkzaamheden die hij die nacht niet meer voor elkaar kreeg zoals de drainage, werden opgenomen in een bijlage van het pachtcontract ‘nog uit te voeren’. Hij hield woord, kwam in het voorjaar van 2008 terug en rondde alles af. Maar wel echt op z’n Noors, zo bleek later.

(Drain) (blam)age

Toen werd het november 2009 en op een erg koude dag met veel regen zei Johan dat hij naar een drainagevoorlichting zou gaan. Met veel tegenzin, maar wie weet levert het me wat op en is het niet voor niets, waren zijn profetische woorden. ’s Middags kwam ik thuis van alle stalwerkzaamheden en vond ik hem bijna in de houtkachel, beurtelings zijn rug warmend, dan weer zijn voeten tegen de kachel houdend, tot op het bot verkleumd.
“We reden naar 3 percelen, en sjokten daar wat rond”, aldus Johan. “De boer kon niet eens zijn eigen drainagebuizen terugvinden. Het was waardeloos. En zo ontzettend koud. Niet even ergens schuilen en gelijk de stal bekijken met een bak koffie om bij te komen. Nee, gewoon de achterklep van de auto omhoog, zeiltje erover en klaar is uw afdak! En een straal water in je nek, en in de koffie! En waar ik ook achter kwam, de drainagebuizen in onze weides liggen er verkeerd in. Ze liggen met de gaatjes naar boven, en ze moeten met de gaatjes naar beneden!”

Normale beestjes?

Ondanks alle geleden kou was de voorlichting niet voor niets. Het leverde bijna €2.000,- op! Johan vroeg aan een vleesveehouder van Angus-vee of die interesse had in twee één jaar oude pinken, kruising NRF en Angus. Dat had de boer wel. Hij kocht ze zonder ze te komen bekijken. “Het zijn toch normale beestjes?”, was zijn reactie, toen Johan vroeg wanneer hij langskwam (het is alweer een tijd geleden, maar ik schiet nog steeds in de lach om zijn antwoord). Het enige dat ik hoefde te doen, was de borstomvang doorgeven aan de raadgever van Tine, die me vervolgens het bedrag doorgaf dat ik zou mogen berekenen. Snelle handel!
Later hoorden we dat de boer vorig jaar zijn melkquotum had verkocht en vol enthousiasme aan de vleesveetak was begonnen. Hij kocht alleen geen Angus-stier, maar gebruikt een NRF-stier, vast en zeker overgehouden uit zijn tijd als melkveehouder. Half werk dus, ook echt op z’n Noors!

Foto’s: Ole Edvard Silderen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Vera mij is op de HLS geleerd dat het water van onder in de drainbuis komt en er niet van boven af in "stroomt".

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Han, jouw les op school klopt, en de voorlichting die gegeven werd, ook. Ik heb het zelf verkeerd in de blog gezet. De buizen in de vallei liggen dus met de gaatjes naar boven. Groet

 • no-profile-image

  henk

  zitten er geen gaatjes rondom in de noorse drain buizen? en die van han natuurlijk.
  Han toen jij op de hls zat hadden ze toen ook al plastic drain buizen??

 • no-profile-image

  Han

  Henk toen ik op de HLS zat waren de eerste plastic buizen (lengte 5 mtr) gelegd als proef. Duurzaamheid. De meest bekende waren toen de ouderwetse poreuze kleibuizen die met turfmolm werden afgedekt, zodat er geen slib in de buis kon komen. Het water kwam hier via de voegen en de porieen in de buis. Ik heb beide soorten gehad en later de opgerolde en ommantelde buis, werking even goed.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Henk, de gaatjes zitten maar aan één kant van de buis. Groet

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Han ik dacht dat ik een oude ......was maar er schijnen meer minder jongen bloggers te zijn . Toen ik in de de eind 60er en 70er jaren voor en bij de heide mij werkte werden toch al bijna uitsluitend plastick buis op rollen met een kokos mantel er omheen gebruikt hier in canada worden die alleeen gebruikt op de lichte gronden en zand in de klei wordt alleen geperforeede (meestal 10cm) flexible (rol) buis gebruikt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.