Rundveehouderij

Achtergrond

Blanke vleeskalveren goedkoper

Consumenten in Duitsland en Zuid-Europa eten veel minder kalfsvlees na Pasen. Zij hebben met de feestdagen behoorlijk wat vlees gegeten en hebben daar nu even wat minder behoefte aan. Bovendien is het aanbod van vleeskalveren erg groot ten opzichte van de afzetmogelijkheden van de dieren. Blanke vleeskalveren zijn bovendien zwaarder, doordat ze twee tot drie weken ouder zijn dan gewoonlijk. Normaal gesproken worden de dieren geslacht op een leeftijd van 26 weken. Die is de afgelopen weken gestegen naar 28 tot 29 weken. Dat levert meer kalfsvlees op.
De komende weken vallen er tenslotte behoorlijk wat slachtdagen uit, zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag). Daardoor hebben de kalverslachterijen de komende weken wat minder vleeskalveren nodig. Een prijsverhoging van blanke vleeskalveren zit er de komende weken dan ook niet in. De dieren brengen deze week 15 cent minder op met € 4,30 tot € 4,40 per kilo.
De afzet van vlees van jonge rosé vleeskalveren staat ook onder druk door de lagere opbrengst van blank kalfsvlees. De slachterijen zetten jong rosé kalfsvlees in dezelfde markt af als blank kalfsvlees. De prijs van jonge rosé vleesakalveren zakt daarom met 10 cent naar € 3,25 tot € 3,30 per kilo. Steeds meer vleeskalverhouders stappen over van oude naar jonge rosé vleeskalveren. De prijsdaling van de eerstgenoemde dieren blijft zodoende beperkt tot 3 cent naar € 3,12 tot € 3,17 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.