Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Antwoorden voor Marianne Thieme (2)

Marianne Thieme stelde deze week in de Tweede Kamer weer vragen over Q-koorts. De ministers beantwoordden die slecht. Daarom is het goed om op haar vragen terug te komen.

Mariannes Kamervragen en suggesties waren bedoeld om aan te tonen dat er in 2009 een fokverbod voor geiten had moeten worden ingesteld, dat de geitenhouderij Nederland klauwen met geld kost en dat de veehouderij, te beginnen met de geitenhouderij, minimaal drastisch hervormd moet worden:

Schaalgrootte bedrijven speelt geen rol

Marianne wil ook nog weer eens de link tussen Q-koorts en de grootschaligheid van de geitenhouderij benadrukken. Maar stel nou dat we in Brabant niet een snelgroeiende grootschalige, maar een snelgroeiende kleinschalige geitenhouderij hadden gehad? Ik durf te wedden dat die Q-koortsgolf dan net zo goed had kunnen ontstaan. Daarvoor zijn genoeg aanwijzingen. Bij voorbeeld de – kleinschalige - Franse dierhouderij die zeer waarschijnlijk vergeven is van de Q-koorts. Net als heel Frankrijk.

Q-koorts is bijna overal

Stel je eens de zeer uitgestrekte Franse graanvelden voor en vraag je dan eens af hoe het kan dat er in balen stro daar vandaan Q-koorts wordt aangetoond. En hoe het kan dat er in Bretagne - waar nauwelijks geiten worden gehouden - koeien aborteren door Q-koorts. En dat het in Frankrijk zonder Q-koortsvaccinatie nauwelijks mogelijk schijnt om schapen te kunnen houden. Een geit die verwerpt kan je nog wel melken, met een koe wordt het al minder, maar als een schaap aborteert ben je de hele jaaropbrengst kwijt.

Besmetting mogelijk uit Frankrijk

Een Noordelijke collega zei vanmorgen tegen me: “Die Brabanders hebben het uit Frankrijk; ga maar na: eerst Franse geiten gekocht, toen Frans sperma en ook nog eens een hoop Frans stro.'' Zelf had hij overigens wat dieren die positief testten op antistoffen, maar alle tankmelkuitslagen zijn nog nul. Hij vermoedt dat de antistof-titers bij zijn geiten te wijten - of te danken - zijn aan het feit dat hij koebiest gebruikt voor de opfok van zijn lammeren.

Vaccineren beteugelt infectie

In Duitsland wordt meer dan de helft van de bekende Q-koortsuitbraken aan de - extensieve en kleinschalige - schapenhouderij toegeschreven. Daar was het ook dat één schaap 300 mensen besmette en is er een hoogleraar die meent dat wel de helft van de Duitse schapenstapel besmet is met Q-koorts. In Bulgarije had je in de jaren negentig na de val van de Muur een snel groeiende, kleinschalige geitenhouderij, waar ook Q-koortsproblemen ontstonden. Er zijn er rond de tweeduizend humane Q-koortsbesmettingen vastgesteld. Met vaccinatie werd het probleem beteugeld.

En ook in België, waar nauwelijks Q-koorts bij mensen wordt gemeld (omdat er niet op wordt onderzocht weet ik wel bijna zeker, want de kiem zal bij de grens aangekomen toch niet rechtsomkeer maken?) is het percentage tankmelk-positieve geitenbedrijven bijna even hoog als in ons land.

Wie niet zoekt, vindt geen Q-koorts

Onderzoeker Peter Wever van het Jeroen Bosch Ziekenhuis denkt dat in Afrika, waar mensen en onder meer geiten in grote aantallen met elkaar leven, Q-koorts vele malen meer voorkomt dan in ons kikkerlandje. Q-koorts wordt daar echter gezien als een aandoeninkje van onderschikt belang tegenover grote killers als aids en malaria (hoewel iets omstreden net als Q-koorts in feite ook zoönosen). Op Q-koorts wordt er niet onderzocht. Wever nam wel een steekproefje en trof in vijf van de zes geitenmelkmonsters Q-koorts aan.

Fijn stof

Alles wijst er op dat de Q-koortsuitbraak in ons land aan het licht kwam door een puntbelasting aan Coxiella´s in een dichtbevolkt gebied met veel gevoelige bewoners en een hoge fijnstofconcentratie. Waardoor nu ook aan het licht komt dat Q-koorts veel meer voorkomt. Als diezelfde aantallen geiten over meer kleinschalige veehouderijen verspreid waren had de Coxiella waarschijnlijk net zo snel kunnen groeien, maar was dat niet zo snel opgevallen.

Minder Q-koorts

De deskundigen hebben het in elk rapport over een waarschijnlijk behoorlijke ´onderrapportage´. In Brabant is er sinds kort niet meer sprake van onder-, maar overrapportage. Er worden mensen met Q-koorts gemeld die achteraf geen Q-koorts blijken te hebben en mensen die wel Q-koortsbesmet zijn, maar ziek zijn van een andere aandoening. Doordat deze patiënten van de lijst zijn geschrapt, is de laatste week het aantal geregistreerde Q-koortsgevallen niet gestegen, maar gedaald.

Q-koorts is dus niet noodzakelijk het gevolg van grootschalige geitenhouderij. Waarschijnlijk wel van veel geiten tussen veel gevoelige mensen. Bijna net zoals in Afrika met dit verschil dat de mensen daar waarschijnlijk een flinke natuurlijke afweer hebben tegen Q-koorts. Net zoals hier waarschijnlijk de boeren en dierenartsen. De epidemiologische aanwijzingen richting geiten zijn overweldigend, maar hard bewijs is er vreemd genoeg nog steeds niet en uitsluiten dat er andere bronnen ook een rol spelen kunnen de deskundigen ook niet.

Ziekte van Lyme

Q-koorts de grootschalige geitenhouderij aanrekenen en pleiten voor herstructurering is een vergissing. Het is net zoiets als stellen dat de snel toenemende, door teken verspreide ziekte van Lyme veroorzaakt wordt door de natuurorganisaties en Staatsbosbeheer. Van de ziekte van Lyme zijn vorig jaar 22.000 infecties gemeld. Net als Q-koorts kan Lyme heel vervelende, chronische gevolgen hebben.
En vervolgens pleiten voor het blokkeren van ecologische verbindingszones en inkrimpen van het natuurareaal in dit volle landje. En het ruimen van geitenbedrijven met het platbranden van bossen om van die akelige teken af te komen die de ziekte van Lyme (en ook nog Q-koorts) kunnen overdragen.
In beide gevallen raak je overigens niet van de ziekteverwekker af. Maar de geiten kun je vaccineren; de teek neutraliseren als overbrenger van Lyme zal lastiger worden, Marianne.

ESBL’s ook op sla

P.S. Zembla wijdde zondagavond een uitzending aan ESBL´s. Dit is een enzym wat de werking van antibiotica kan blokkeren. Het RIVM (en dus ook Zembla) zegt dat de pluimveehouderij waarschijnlijk schuldig is aan de toename van ESBL´s, waardoor antibiotica-resistentie een toenemend probleem is. Verburg en Klink zeggen dat het antibiotica-gebruik in de veehouderij vijftig procent terug moet. Professor Van Knapen zegt dat je ESBL´s ook op kroppen sla kunt aantonen. Komt het verhaal u bekend voor?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Meekma. Met de stelligheid waarmee de politiek beweeert dat alle >ellende< voortkomt uit de intensieve dierhouderij, kan ik beweren dat de ellende veroorzaakt wordt door het >intensief< bewonen van landen als Nederland. Dit zouden we op één lijn kunnen zetten met intensieve dierhouderij. Misschien leven er wel te veel mensen en dieren op de aardbol en is hierdoor het contact te "intensief" zodat ziekte uitbraken wel moeten ontstaan.

 • no-profile-image

  Han

  Als de geruchten kloppen dat mevr. Thieme haar partner een handel in >vleesvervangers< heeft is me haar fanatieke anti vlees lobby duidelijk. Voor mij maakt dit weer eens duidelijk dat de grootste schreeuwers op LINKS meerdere heren dienen.

 • no-profile-image

  Bef

  Marianne regeert met ijzeren hand, ook binnen haar partij. Dat gaat goed fout, let maar eens op. Weinig aandacht aan geven, zulk soort partijen houden gewoon geen stand.

 • no-profile-image

  Fuck V.

  Het is heel simpel, als er geen gevolgschade komt voor besmette bedrijven, gaat in augustus massaal de bok er bij. Deze bedrijven hebben niets te verliezen.

 • no-profile-image

  Mac en Katie Kessoon

  Van de weersomstuit en de voedselellende ga ik dit weekend maar naar de MAC. Daar hebben ze wellicht nepkaas op mijn visburger, de koffie proeft als mishandeld drinkwater, maar de shake is en blijft lekker. Nu weet ik niet of de vis MSC waardig is, maar daar moet de MAC maar voor zorgen. Met het vliegtuig kan ik er niet komen, ook al heb ik een propeller machien. Dus ga ik maar op de trekker. Effen een flinke dot gas geven dan stuur ik die wolk richting het IJslandse aswolkje, en we zijn vertrokken. Rustig sturend tussen de compartimenten van VAN Heugten door kom ik zo zonder gevaar voor eigen leven bij de MAC aan. Dat is lastig, het raampje van de traktor gaat niet naar beneden. Dan maar de deur open zetten. Oei, dat kost een spiegel. Maar ja je moet er wat voor over hebben om aan de kost te komen. Wacht u even verderop. De visburger wordt u gebracht. Tja, nu sta ik te wachten en sta duidelijk in de weg. De Mac straat is te smal. De file neemt toe, tot mijn visburger eindelijk in de tractor beland. Een flinke pille gas, en daar gaat Guus weer naar huus.
  Nee, klantvriendelijk voor de boeren zijn ze niet bij de MAC. De koffie is niet te pruimen en je kunt met de tractor nauwelijks bij het loket komen. Veel te smal en te laag. Het zou wat meer niveau kunnen gebruiken.

 • no-profile-image

  Rik

  Ik kom gelukkig niet zo vaak bij mijn huisarts maar als ik er kom ga ik via de apotheek naar huis met amoxiline of doxicycline. Op de verpakking staat kuur afmaken. Niet waarom ik dat moet doen. Mijns inziens gaat hier heel veel fout en begint hier de ellende met resistentie.
  De kuur slaat aan en na 2 dagen voel ik me stukken beter en denk bij mezelf: waarom zal ik die rommel nog langer gebruiken, en voila, resistentie van de laatste nog niet aangepakte bacteriën wordt in de hand gewerkt.
  Dus goede informatie van mijn huisarts en pillendraaiers aan de gebruiker en eens een andere werkzame stof voorschrijven kan een hoop ellende voorkomen. Streven naar 50% minder in de agrarische sector stimuleert juist om de kuur niet af te maken en werkt dus averechts.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.