Rundveehouderij

Achtergrond 912 x bekeken 5 reacties

Wind genoeg hier

Ik weet nog dat ik bij onze verhuizing naar de Eifel dacht: hoera, we gaan naar het warme zuiden! Niet dus… Een mens kan zich vergissen!

Een Nederlandse boerin die een kilometer of 20 verderop woont, verwelkomde me na onze emigratie naar de Eifel met deze woorden: ‘Welkom in de Oeral van Duitsland’. Dat Oeral slaat zowel op het bankensysteem hier, als op het klimaat. Ik weet nog dat ik bij de verhuizing dacht: Hoera! We gaan naar het warme zuiden! Je kán je vergissen...

Op de grens van de Sneeuw-Eifel

Wij wonen precies op de grens van de Schnee-Eifel, ook wel de Schneifel genoemd. De Schneifel is een heuvelrug in het Eifelgebergte, bekend om de skigebiedjes ‘Schwarzer Mann’ en de ‘Wolfsschlucht’.

Altijd veel neerslag en wind

Als ‘Laaglanders’ hebben we er nooit rekening mee gehouden dat we in een van de koudste gebieden van Duitsland terecht zouden komen, en een van de stormachtigste! Er valt jaarlijks behoorlijk veel neerslag en er is echt altijd wind. Mijn vader zei, toen hij ons het eerste jaar in april bezocht: “Ik dacht dat jullie naar Duitsland waren verhuisd, Dit lijkt Groenland wel!"

Volop windmolens, en met reden

We wonen niet alleen vlakbij een windpark, ook in onze weilanden staan een paar windmolens. Pas als je er vlak onder staat, krijg je in de gaten hoe enorm groot zo'n molen is. Vaak gaan die dingen kapot, vooral tijdens een storm. Een tijdje geleden kwamen mensen van de gemeente en van het windpark aan de deur. Zij vertelden ons dat een van hun windmolens in ons weiland zo kapot was dat de rotor er afgehaald moest worden. Of de rotorwieken een aantal maanden bij ons in het weiland mochten liggen?

Leg die windmolenwieken maar in de schuur…

Aan de koffie praatten we verder over die kapotte windmolenwieken. Natuurlijk, geen probleem, als er maar omheind word, want onze pinken lopen daar ook, zei Henk. Waarop ik voorstelde (niet lachen): "Waarom plaats je die wieken niet in de schuur, ietsje verderop in het weiland? Die schuur is een meter of 10, 15 lang en staat toch leeg". Een van de heren verslikte zich hevig in de koffie en de ander keek me alleen maar verbijsterd aan, maar reageerde er verder niet op. Nu ja, het was maar een vraag, dacht ik nog. Ik dacht er verder niet over tot we de wieken gingen bekijken en ik eindelijk achter mijn enorme blunder kwam. Wat zullen die mannen om mijn opmerking hebben gelachen...

Foto: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter

  Hoi Monique,

  als ik het goed begrijp zitten jullie vlakbij bleialf/sellerich ?

  Ben er deze winter geweest en het kan daar inderdaad flink spoken !!!

  We hebben overnacht bij eifelhof sohns in sellerich. Er zitten daar vlakbij een clubje NL Jagers misschien leuk om eens contact mee op te zoeken.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ja, Sellerich is een halfuurtje rijden van hier. Nederlandse Jagers, wat grappig! Onze "oude" hoefsmid had het er over, of hij hier een keertje kon komen jagen met zijn vader en anderen uit ons oude dorp. Misschien kunnen ze een keer mee. Veel boeren hier zijn jager, trouwens. Een maand of 4, 5 geleden belde een bevriende boerin uit de buurt of ik een "rehkitz" wilde hebben. Smaakte heerlijk!

 • no-profile-image

  per

  Hoi Moniqiue,

  Ook ik ben een jager en jaag in Prum Duitsland. Ben daar zelf 2x per maand en ook van agrarische afkomst. Ja koud, nat en winderig kan het er zijn maar de zomers zijn daar in tegen weer warmer.
  Deze winter heeft er echt veel sneeuw gelegen.

  groeten

 • no-profile-image

  Els

  Ik heb in een deuk gelegen, hahahaha! Hoe kom je erop, Monique! Ik had graag die gezichten willen zien van die mannen.

 • no-profile-image

  Monique ut Frankryk

  Hallo Monique,

  Klinkt lullig, maar als ik denk dat wij het moeilijk hebben hoef ik jouw blog maar te lezen en ik realiseer me dat het hier allemaal nog wel meevalt. Wat een pech zeg. Hoop dat jullie het financieel, maar vooral ook emotioneel nog een beetje kunnen trekken. (Ik denk het wel, volgens mij ben je een rasoptimist)

  Groet ut Frankryk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.