Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Wie melkt de koeien?

Ook Russische melkveehouders denken na over de vraag wie moet melken: halfdronken personeel, doe je het zelf, heb je een Nederlandse stagiair of neem je toch een robot?

Afgelopen week trof ik op een beurs in Moskou een Russische ‘privéboer’ met zijn vrouw. Hij heeft in de VS stage gelopen en heeft nu een eigen bedrijf met 35 melkkoeien. Hij wil groeien naar 60 koeien en staat op het punt om te beslissen welk melksysteem hij moet aanschaffen. De keus is een melkstal of een robot. Hij is erg enthousiast over de robot, of beter gezegd: hij is het zat om met personeel te werken. Daar kan hij niet van op aan en dat moet hij altijd controleren. Hij kan dan wel eens een dag weg met zijn vrouw, zoals bijvoorbeeld naar deze beurs in Moskou, maar samen een of twee weken op vakantie gaat echt niet. Dan komt het niet goed met het personeel. De agrarische bedrijfsverzorging komt niet in Moskou. Ook zijn er geen buren die kinderen hebben die je kunt vragen om in de vakantie te melken. Hij is namelijk een van de weinige privéboeren in zijn regio, dus een dealtje met de buren zit er niet in.

Melkrobot is ook niet alles

Een melkrobot lijkt in zijn geval dan wel een uitkomst, maar met een robot gaat ook niet alles vanzelf. Ik vroeg hem hoe hij het zou oplossen als de robot belt dat er iets niet werkt en hij met zijn vrouw weg is? Tja, daar had hij nog niet echt over nagedacht. In Nederland heb je dan een afspraak met je buurman. Als hij er niet is, ga jij bij hem kijken en andersom. Je probeert dan het probleem op te lossen. Kom je er niet uit, dan staat er binnen een uur een monteur voor de deur.
Hij is erg serieus. Daarom heb ik hem voorgesteld om een trip naar Nederland te organiseren. Dan kan hij een paar dagen bij een Lely-boer meelopen, een paar dagen bij een DeLaval-boer en bij een boer met een melkstal. Dan kan hij zelf zien hoe het werkt. Als er nog liefhebbers zijn die deze man een paar dagen onderdak willen geven, dan hoor ik het graag.

Stagiaires als uitkomst

Ik heb hem ook verteld dat ik regelmatig jongens uit Nederland heb die wel stage willen lopen. Ze kunnen koeien melken en wel een of twee weken goed op zijn 35 koeien passen. Dan kan hij met of zonder robot toch op vakantie met zijn vrouw en hebben de jongelui een mooie stageplek.
Bij de grote bedrijven zien ze stagiaires uit Nederland toch als concurrentie. We hebben het vorig jaar nog meegemaakt met twee echt goede jongens die op een bedrijf kwamen met een Nederlandse bedrijfsleider. Toen de eigenaar kwam en hen zag vroeg hij: ‘Wat moeten die jongens hier?’ Bedrijfsleider: ‘Stage lopen en helpen bij het afkalven van de paar honderd vaarzen die net gekocht zijn.’ Toen was het antwoord simpel. ‘Eruit! Ik werk alleen met specialisten.’ Door de jongens vrij vertaald: met halfdronken Russen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rene deze stagaires gaan niet weer terug naar Rusland hebben zoals verwacht een eigen onderneming in opbouw in Friesland. Zal ze zeker lukken. Het zijn niet alleen de jongeren die weggestuurd worden ook oudere specialisten, pikken de benadering van dit soort bazen niet. Ik lees op dit moment het boek > The End of Peasantry< Geeft goed beeld van Ruslands platteland de laatste eeuwen en het mislukken van de landbouw. Aanrader voor ieder die in dat land vooruit wil!!

 • no-profile-image

  martijn

  Hier in Nederland hebben we sterwerk uitzendbureau. deze doen niets anders dan het uitzenden van geschoolde poolse uitzendkrachten naar melkveehouders. Waar deze de melkingen overnemen.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Han wie is de uitgever van dat boek , ik ben geinterseerd in de geschienis van Rusland En aan Rene' ik vind het interssant te lezen dat er toch moderne prive' landbouw is opgezet als famillie bedrijf op een niet zo grote schaal Wat ik meestal van jullie lees is enorme bedrijven waar van alles mis gaat omdat de eigenaren zelf geen boeren zijn

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Han, kleine correctie, ik ben toevallig met deze stagiares in gesprek en ze hadden erg veel zin om weer terug te gaan naar Rusland om daar een opdracht voor een klant van mij te doen. Ondanks dat hun stage dus niet helemaal volgens plan verlopen is hebben ze het er wel naar hun zin gehad. Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Daar kan hij niet van op aan en dat moet hij altijd controleren'', zegt de Russische boer. Melken is een vak apart!!!, dat moet serieus gedaan worden. Wij hebben daarvoor een premiesysteem in verbinding met uiergezondheid, celgetal en kiemgetal. Bovendien moet je overbelasting vermijden, hiermee bedoel ik de melkkoeien en de melksters. Maar nu moeten jullie niet denken dat er bij ons nooit iets misgaat. Zo mooi is het ook niet. In de voormalige sovjet-landen tikken de klokje's nou eenmaal anders, ook daar moeten wij mee leren leven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.