Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Van Blaricum naar de Eifel (6)

Drie jaar na de emigratie naar Duitsland wil ik best de balans opmaken. Er zijn positieve dingen, maar ook zaken die ons plagen.

Het eerste jaar na de emigratie naar de Duitse Eifel zijn we platgelopen door familie, vrienden, kennissen (en kennissen van kennissen), en ook door Nederlandse boeren die een kijkje kwamen nemen. Soms keken we ze echt weg, want de een was nog niet vertrokken of de volgende stond alweer op de stoep. Als er mensen zijn, wil je toch gastheer en -vrouw zijn. Maar het werk gaat door en dat zien velen niet. Dat heb je sowieso met een boerderij.

Na tijd van drukte werd het stil

Na alle aanloop en drukte in het beginjaar word het dan opeens opvallend stil. Je vrienden in Nederland gaan met hun leven verder en heel langzaam verdwijn je steeds verder uit hun wereld. Ik had dat nooit gedacht, maar het is wel zo. Aan de andere kant: ook al heb je een tot zelfs twee jaar geen contact meer met ze, het lijkt op het moment van weerzien of de tussenliggende tijd wegvalt.

De voordelen van emigratie naar de Eifel:

* Voor mij als boerin met astma (wat een combinatie, hè) was het een enorme verbetering toen ik hier kwam. De lucht is in deze streek met al zijn kuuroorden enorm zuiver.
* Als je in een file terechtkomt dan word die veroorzaakt door een trekker, een vrachtwagen beladen met bomen (veel woudarbeid hier) of..., jawel, door zo'n sleurhut met geel kenteken!
* Er is hier veel ruimte. De grond- en de huizenprijzen zijn erg laag. Een hectare weiland kost hier tussen de 7.000 en 10.000 euro.
* Ondanks alle regeltjes en papiergeregel is het ondernemersklimaat hier voor een boer ‘soepeler’ dan in Nederland.
* De mensen zijn hier lief en zorgzaam. Ze zijn niet gehaast en aggressief zoals je steeds meer in de Nederlandse Randstad ziet. Nachbarschaft, zorg voor je buren, staat hier hoog in het vaandel.

Nadelen aan emigratie:

* Toch wel dat tikkeltje heimwee wat na jaren overblijft. Ik vertel andere vrouwen dat je daar het eerste jaar totaal geen last hebt, je hebt het te gewoon druk. Maar dan het jaar daarop, als de ‘stilte’ valt, krijg je het moeilijk. Na het derde jaar zijn de scherpe kantjes er af. Het rare is: als je hier bent, dan wil je naar Nederland, en omgekeerd.
* De taal. Duits is nog niet zo’n probleem, maar het ‘Eifelplatt’ is zelfs voor de Duitsers niet te verstaan. Eigenlijk is dat te vergelijken met het Fries voor de Nederlanders. Woorden die in het Duits èn in het Nederlands gebruikt worden, hebben in de Eifel een heel andere betekenis. Neem nu het woord deftig. Dat betekent in het duits boers. Henk hoort niet goed, en dat vertelde ik de huisarts: dat hij doof is. Vond ze niet netjes van me, zei de arts. Wat bleek: doof betekent ‘gestoord’.

Flater begaan met iets dat alleen stieren doen

Maar het kan nog erger, heb ik door schade en schande ondervonden. Binnenkort begint het geplaag weer, van de buren. Dan zitten we weer net voor carnaval en dan moet ik weer horen wat ik, toen we hier net een paar dagen waren, tegen de buurman heb gezegd: lach. Toen ik een Nederlander die hier al langer woont, vertelde wat ik de buurman had gezegd, keek hij me aan en zei: “Heb je dat echt tegen die man gezegd?” Ik zei: “Eh, ja.” Toen was de reactie: “Hoe moet ik je dat uitleggen… dat doen in Duitsland alleen stieren.” Door schade en schande word men wijs, zeker met betrekking tot de Duitse taal!

We gaan door met de nadelen van emigratie:

* Centendrop! Verse zoute haring! ‘Echte’ Unox-erwtensoep en ragout, niet dat ingeblikte hondenvoer dat ze hier kennen! Een lekkere vette, echte Nederlandse frikandel (de Duitse frikandel zit precies tussen een hamburger en een gehaktbal in) en die lekkere kroketten van Van Dobben! Stroopwafels! Daar kan je me midden in de nacht voor wakker maken! Al die zaken heb je hier niet. Die moet je missen als je Nederland verlaat.
* Niet even snel bij familie en vrienden langs kunnen wippen.
* Alle films op de Duitse zenders zijn nagesynchroniseerd, niet om aan te horen als je ondertiteling gewend bent!

En voor de rest? Valt het reuze mee! Eigenlijk is het, behalve natuurlijk dat wij nu bergboeren zijn, niet zoveel anders dan in Nederland…

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Farmer

  Denk dat veel emigranten zich hierin kunnen vinden.

 • no-profile-image

  Han

  Monique weet ëën ding zeker echte vriendschap blijft. Uit eigen ervaring een vriend na 4 jaar emigratie weer getroffen en het gesprek was als of het gister was beeindigd. Toen hij weer in Nederland kwam de draad opgepakt en sinds dien werken we zoveel mogelijk samen in (buitenlndse) projecten. Al mijn zgn. vrienden (kennissen) zijn nadat ik mijn bedrijf heb gestopt afgevallen. Ik was anders, ik reisde, mijn kijk op Nederland is veranderd en mijn Nederlandse vrienden zijn niet mee veranderd. voor jullie zal hetzelfde gaan gelden, als je tenminste in het frivole Eiffel leven stort en minder Nederlands wordt.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Sinds 1 maart jl. wonen we hier officiëel (alweer!) vier jaar. Bij deze iedereen bedankt voor alle reacties, mails en telefoontjes!

 • no-profile-image

  aafke

  Hoi meelmuisje.Ik mis je op de vrouw van boer side maar snap heel goed dat je daar niet meer bent.Want daar is voornamelijk 1 vrouw die de boel verstiert voor andere vrouwen.Vandaar de stoute schoenen aangetrokken en je een berichtje gestuurd.Ik ben geertje ennheb samen met mn vriend een akkerbouw en kippenbedrijf in groningen.Als je zin hebt mag je me terug mailen.Ik vond dat je leuke inbreng had op de side

  groetjes "geertje"

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hoi Geertje, ik zal je binnenkort mailen hoor! Op het moment erg druk, dakdekker is er en verzekeringsman is er ook weer. Ze hebben het beredruk. Ook wij hebben behoorlijk schade aan de gebouwen door de storm Xynthia, Net als Kyrill windkracht 11/12. Tot mails!

 • no-profile-image

  Theo Ijkema

  Je hebt het nog niet gehad over het trekkerrijbeijs.
  Het nederlandse telt hier in Duitsland niet.
  Momenteel zijn ze hier mee bezig om dat opnieuw te doen.
  DRAMA
  maar ja dat is hier ook vechten tegen de bierkaai, en het erop aan laten komen doe je ook niet.
  Verder heb je helemaal gelijk met jou verhaal
  Precies zoals het is

  Theo, Butjadingen

 • no-profile-image

  jan-kees groen

  wij wonen nu al 25 jaar in duitsland en ik weet wel dat je moet integreren anders blijf je een buitenlander ; nederlanders worden in duitsland beter gerespecteerd door hun vakkennis en hun flexibele opstelling ; waarschijnlijk beter dan een duitser die in nederland woont ; kinderen in nederland hebben naar mij ook wel eens rotmof geroepen , omdat mijn auto een duits kenteken heb ?; hier is traditie en familie nog belangrijk !!

 • no-profile-image

  Hennie Huisman

  Hallo Monique,
  Zat op internet een beetje te zoeken naar Nederlanders die in de Eifel wonen.
  Kwam ergens ook jou naam tegen.
  Wij mijn man en ik hebben oktober 2010 een appartement in de Eifel gekocht...dat we voorlopig nog voor lange weekenden en vakanties gaan gebruiken.

  Ik moest lachen zoals je schreef over familie en kennissen die achter elkaar op de stoep stonden....Ik hoop voor jullie dat dat nu wel minder is geworden.

  Waar zitten jullie precies in de Eifel? Wij zitten in een klein dorpje vlakbij Stadtkyl.

  Het lijkt me leuk om nog eens wat van je te horen.

  Groetjes van Hennie Huisman ( Nee niet die Hennie Huisman hihihi).

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.