Rundveehouderij

Achtergrond 333 x bekeken 10 reacties

Trage handel in koopmelk

De handel in melkquota was aan het begin van de week erg rustig, maar trok daarna toch iets aan. De transacties die er al waren betroffen voor tweederde aankopen door melkveehouders die een sprong voorwaarts ineens willen maken, tot uitbreiding met een ton ineens. De keuze is dan ook simpel als er in de nieuwe stal al koeien staan.

Kleine partijtjes bijkopen door melkveehouders met plannen om langzaam door te groeien is veel minder aan de orde. De prijs à € 17 is bij het huidige niveau van de melkprijs voor velen een struikelblok met 2015 in het vooruitzicht. Enkele partijen leasemelk gingen van de hand, maar dat waren er begrijpelijkerwijs in deze periode niet veel.

Het huidige prijsniveau waarvoor handel wordt gedaan ligt net op de grens tussen vraag en aanbod, zowel voor koopmelk als leasemelk. Dat is een kritische grens. Beneden €4 is er geen aanbod voor leasen en de verkopers van koopmelk vragen € 18 of meer. Er is best belangstelling voor quota, maar de koper deelt de prijs door vier en komt dan in dubio.

Prognose: impasse, prijs stabiel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  svangaal

  door 5 delen volgens mij

 • no-profile-image

  boer

  svangaal: volgens mij moet jij opnieuw naar school. Quotum finito op 1 april 2015, dus delen door 4.

 • no-profile-image

  ook uut het oosten

  2010/2011 - 2011/2012 - 2012/2013 - 2013/2014 -2014/2015 is het nu delen door 4 of 5

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Einde quotum 1 april 2015 ? Dat is over 5 jaar en een paar dagen! 5 volledige quotumjaren en een stukje van het lopend quotumjaar. Dus voor wie structureel teveel produceert nog 6 keer superheffing betalen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Of het nu delen wordt door 4 of 5 jaar, beide keren kan het niet uit, je kan rekenen wat je wil, het is niet terug te verdienen. We zijn met elkaar hartstikke gek dat we deze prijs betalen, nergens in europa wordt er zo veel betaald voor het recht om melk te produceren(lees lucht) want meer is het niet. 1 april 2015 is het NIETS meer waard

 • no-profile-image

  Veehouder

  Mooi dat jij dat zo zegt, wie heeft jou verteld dat er niks gerelateerd wordt aan de geleverde liters van de laatste 5 quotumjaren bijvoorbeeld? Niemand die het weet! Misschien juist wel een goede verzekering voor je bedrijf om nu in quotum te investeren, heb je al eens een berekening gemaakt wat het kost? Waarschijnlijk niet

 • no-profile-image

  jhp

  Afschrijven in 5 jaar is 20% + 5% rente is 25% dus door te delen door 4 heb je de jaar kosten incl rente. Nu is het ook wel duidelijk waarom het quotum nog zo belachelijk duur is, jullie rekenwonders hebben het antwoord wel gegeven lijkt mij.

 • no-profile-image

  h

  en als niemand meer iets koopt en alleen maar least de komende 5 jaar,dan komt de koopmelk aan het eind van het quotumjaar op de lease markt en wat doet dan de leaseprijs ?

 • no-profile-image

  m

  Vergeet niet dat 5 jaar op de rem duwen veel is, en jaren leasen helemaal weggegooit geld is, dan heb je nog geen eigen quotum! Ik sluit me bij de veehouders hier in de regio aan die mede verwachten dat er iets gerelateerd zal worden aan het quotum wat je de laatste 5 jaar bijvoorbeeld, gehad hebt of volgemolken hebt! Dus investeren in quotum is inderdaad een goede verzekering voor het bedrijf!

 • no-profile-image

  binnen

  @JHP
  Rekenen mag je me leren. Mar van een leermeester verwacht ik dan ook een goede berekening.
  Jij rekent 20 % afschrijving / jaar (correct) en 5 % rente over de gemiddelde waarde (=halve waarde, want je schrijft af). Dan zijn de rentekosten dus 2,5 % rente en de jaarkosten 22,5 % ipv 25 %.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.