Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Storm (1) – Orkaan trekt over

Afgelopen week trok een storm over ons bedrijf. De schade is groot. Mijn twitter-verslag zegt genoeg.

We wonen bovenop een kale berg, op ongeveer 600 meter boven de zeespiegel. Als het gaat stormen dan krijg je hier echt de volle laag. Dat hebben we gemerkt met de storm Kyrill in 2007. Zo ook afgelopen zondagmiddag, toen het zusje van Kyrill, Xynthia, ons met een bezoekje vereerde. Net als Kyrill had deze storm windkracht 11 tot 12.

Deur melkstal waait uit handen

Toen ik 's ochtends de koeien ophaalde, dacht ik nog ‘wat een harde wind, je hoort het dak van de stal kraken’. Het gaf me een behoorlijk onbestendig gevoel. Na het melken vloog de deur van de melkstal uit mijn handen; niet te houden, de wind was behoorlijk aangewakkerd. Maar gauw naar binnen. De radio meldde dat er een storm onderweg was en dat de Eifel rekening moest houden met windkracht 11-12.

Tuintafel komt langs vliegen

Regelmatig werd gewaarschuwd dat de mensen binnen moesten blijven. Op een gegeven moment zag ik de tuintafel langs het raam vliegen en tegen de muur aan klappen. Ik ben naar buiten gegaan om hem naar binnen te halen, maar ik kon de tafel niet houden. De garagedeur kreeg ik gelukkig nog wel dicht. Net toen ik binnenkwam sloeg een dakplaat op de binnenplaats kapot. Wat een klap!
Ik ben na deze ervaringen maar gaan twitteren wat er gebeurde.

Twitteren tijdens de zware storm

- Garagedeuren dicht gekregen, net op tijd. Platen waaien los van kalverstal en slaan te pletter op binnenplaats. Heb ik net gestaan.
- Windkracht 11 hier, met waarschuwing voor 12. Afdekzeilen van de strobalen weggerukt. Waar die zijn weet ik niet.
- Net strobalen tegen de grote, elektrische staldeur geplaatst, deur is al ontwricht (hoe moet dat nu)? Hopelijk waait-ie er niet uit...
- ‘Luchtbuis’ op het dak van de koeienstal zal het ook niet lang volhouden, tuinhekken kapotgewaaid, net zag ik tuintafel weer langs raam vliegen.

Angstaanjagend geluid

- Dat vreselijke angstaanjagende gierende geluid. Net als Kyrill, drie jaar geleden. Maar toen was het donker. Ik kreeg deur melkstal niet dicht.
- Schade is er al genoeg op dit moment. We hebben nu al meer schade als bij Kiryll, was ook windkracht 12.
- Oh nee, er vliegen dakgoten langs. Maar die zijn van... de koeienstal. Over het huis heen, op binnenplaats???
- In Frankrijk zijn veel doden gevallen.
- http://twitpic.com/160tdw - Henk vertelde me net dat een buurman verderop op het dak zat om de boel vast te maken. Hemel...

Platen en planken waaien weg

- Garage maakt krakend geluid, weet niet of het een van de deuren is Ik zie de buurvrouw in haar kasje; ze had net sla gezaaid. Ziet er niet goed uit.
- Net raam uit melkstal gewaaid.
- Geluk: stroom doet het nog (stroomvoorziening in de Eifel is bovengronds).
- http://twitpic.com/15v1kd - Inmiddels is ook een gedeelte van de nokken weggewaaid, en nog een plaat.
- http://twitpic.com/15v1rn - Wat een storm...
- http://twitpic.com/15v25w - Kyrill, ook windkracht 11-12, net als nu.
- http://twitpic.com/15v2c3 - Bij die vorige storm zagen we de volgende dag pas wat er verwoest was.
- http://twitpic.com/15v2hr - Wat een ravage was dat. Vraag me af wat nu de schade is!
- http://twitpic.com/15v2hr - Wij wonen ook bovenop een berg. Hoge bomen vangen meeste wind.
- Afdekplanken oude schuren binnenplaats raken nu los n slaan hard tegen de dakgoten aan (wat een verslag hè...) Zenuwslopend vind ik het.
- Net voordeur opengedaan en hard tegen ega gegild dat hij van binnenplaats weg moet gaan. Die dakplaten komen met een rotgang naar beneden!

Verzekering

- O, o, verzekering was al net geweest in verband met de kuilhoop. Water spuit nu met 10 kuub per uur van verschillende kanten onder kuilhoop uit (verzekering vergoedt niet).
- Ja, dat water loopt nog steeds, blijkt nu dat er een kabel op 2 meter diepte ligt daar komt met hoge druk water uitspuiten...
- Kuilhoopverhaal zie http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Weblogs-van-boeren-rundveehouderij.htm?contentid=91644
- Met een hoop gekraak breekt een grote afdekplank van de stal af en waait nu weg over het binnenplein. Verd… *$%*(!!!!
- Ik merk dat ik er een beetje bitter van word. Weet je, ik ga eens even een pot thee zetten, en kijken of manlief binnen wil komen.

Met Henk was gelukkig weinig mis. Volgende week meer...
- Maak me zorgen om Henk, waar zit hij? Hopelijk is er niets gebeurd. Ga hem even zoeken... Tot twitters

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Th.v.O.

  Ik dacht dat deze storm alleen in Spanje en Frankrijk goed had huisgehouden. Over Duitsland heb ik niets op het nieuws gezien of gelezen. Hopenlijk komt alles goed!

 • no-profile-image

  ellen

  kind , wat erg voor jullie!!!We wensen jullie veel sterkte en moed om door te gaan!!heel veel liefs uit spanje!!

 • no-profile-image

  Han

  Monique ik hoop dat je en goede storm verzekering hebt. Ik weet wat het is. Ik heb mijn schuur eens voor mijn keukenraam zien vallen. Werkelijk over de volle breedte van de fundering alsof het een scharnier betrof. Ooorzaak windhoos, alle andere gebouwen hadden niets. Gelukkig had Rabo me bij het afsluiten v.d. hypotheek voor bedrijfs overname verplicht een stormverzekering te sluiten. Schade 100 % dus Nieuwbouw van de verzekering.

 • no-profile-image

  Kristine Colman

  Dag Monique,

  Via de site van Boerderij lees ik af en toe je blog.
  Nu dacht ik bij mezelf dat jij waarschijnlijk niet zo heel ver vanons hier in Weismes wonen. Ik heb de afstand tot julie gemeente "Scheid" opgezocht en vond dat het +- 30 km hier vandaan is.
  Wij wonen hier pas sinds vorige zomer op een melkveebedrijf. We komen uit Vlaanderen. Daar hadden we ook een melkveebedrijf. Maar wij zijn omwille van natuurcompensatie t.g.v uitdieping Westerschelde ons bedrijf in Vl verloren.
  Ik vind veel van wat je schrijft herkenbaar.
  Doe zo voort en tot later.
  Mvg,
  Kristine.

Of registreer je om te kunnen reageren.