Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Overvolle mestkelder na strenge winter

De zeer strenge winter brengt ons als boeren naast alle bekende winterellende ook nog eens de søres van een volle kelder en grup.

De dorpsbewoners zijn het er wel over eens: dit is de strengste winter sinds 20 jaar. En ik had nooit gedacht dat ik nog eens kruipend naar de stal zou gaan (nee, ik was niet dronken!). De wind waaide vanuit het oosten en haalde snelheden van 23 meter per seconde. De gevoelstemperatuur was min 25 graden. En dan geen bivakmuts op hebben! Het was met geen pen te beschrijven, zo bar.
Datzelfde weekend vergat een verpleger ’s nachts de buitendeur af te sluiten van een verplegingstehuis. Ook bleek Facebook zo geweldig leuk te zijn, dat de controleronde van 6 uur ‘vergeten’ werd. Daardoor werd niet opgemerkt dat één van de bewoners het tehuis verlaten had voor een wandelingetje. Zij werd de volgende ochtend doodgevroren teruggevonden.

Snakken naar de lente

Ook in Denemarken wil het nog maar geen voorjaar worden. Begin maart stond er 's nachts nog min 10 op de thermometer. Klaas Willem Henstra is een neef van Johan en werkt daar in loondienst op een boerderij in Jutland met 200 koeien. Dat levert jaarlijks 1,1 miljoen kilo melk (quotum: 785.000 kg met 6,10 procent vet). Klaas Willem zet enkele dingen over de malaise in de Deense landbouw op de mail, zodat daar binnenkort een blog over zal verschijnen. Maar eerst iets over de zorgwekkende staat van de weides. 1

Dreigende sneeuwschimmel

Normaal gesproken mag vanaf 1 februari mest worden uitgereden, maar Klaas Willem denkt dat er vóór Pasen niets te beginnen valt. De foto’s zijn genomen op 11 maart en spreken boekdelen.
Zoals het er nu uitziet, verwacht hij 10 tot 15 procent minder voeropbrengst. Het afgelopen jaar lag deze 10 tot 15 procent boven het gemiddelde. Dat is een fikse afname. Nu zit de werkgever van Klaas Willem nogal ruim in zijn land, maar voor al die boeren bij wie dat niet zo is, kan het wel eens een moeilijke zomer worden, ook gezien de economische malaise. De lagere voeropbrengst komt doordat het groeiseizoen veel later zal beginnen, en door een dreigende sneeuwschimmel.

Buurman stopt met vleesvarkens

Wat de malaise betreft: de grootste klappen vallen in de melkvee- en varkenshouderij. De Deense varkensmesters hebben al jaren te kampen met lage prijzen voor de vleesvarkens. Wat enigszins helpt, zijn de goede biggenprijzen in Duitsland. Het is voordeliger om de biggen naar Duitsland te verkopen, dan ze zelf af te mesten tot 82 kilo. De buurman van Klaas Willem heeft een gesloten varkensbedrijf met zeugen en tot voor kort ook vleesvarkens. Door de gunstige exportprijzen is hij met de vleesvarkens gestopt. Daardoor had hij wel ruimte in zijn mestsilo’s zodat Klaas Willem en zijn baas gered zijn.

De mest moet eruit!

Wel of geen mest kunnen uitrijden, dat is bij ons niet aan de orde. Dat mag pas vanaf 1 april. Het probleem is echter dat de kelder nú volzit, en dat daardoor de grup niet meer leegloopt. Het gevolg zal iedereen wel snappen: de koeien komen in hun eigen shit te staan en de urine kan geen kant meer op. De grup moet je zien als een flauwe glijbaan. Op het uiterste einde is die het laagst, en de koeien die daar staan, zijn dan ook de sigaar (en een heel vieze!) Koeien die dicht bij de kelder staan, houden het droog want de grup is daar dieper.

Silo zit ook nog vol

De silo in de vallei is ook geen optie, want die zit nog vol doordat afgelopen najaar het continu regende, en de extra uitrijperiode nauwelijks werd verlengd. Gelukkig verleende een bevriende boer in de buurt medewerking en mochten er een paar tankjes bij hem gedumpt worden. Vier tankjes lijkt niks, maar de mest in de grup is toch een paar centimeter gezakt, dus voorlopig zijn we een paar dagen uit de brand.Maar zoals te zien is op de laatste foto van 21 maart: de mest moet er echt snel uit! Het wachten is op de dooi. Er zit nog een meter vorst in de grond....

Foto's: Vera Wijnveen en Klaas Willem Henstra

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Vera de plaatjes van volle gruppen komt me bekend voor. Net na de perestrojka was het in Rusland netzo. Wel willen maar niet kunnen. Zij zaten zonder machines, onderdelen en diesel en jullie kunnen door de natuur niet. Het resultaat is gelijk en voor iedere dierenliefhebber onbevredigend. nu maar hopen dat het land volgende week begaanbaar is.

 • no-profile-image

  kees

  Vera. Je zegt dat de vorst nog in de grond zit. Wat weerhoud je ervan om alvast `n paar tankies strond weg te rijden? Is de regering daar streng op?

 • no-profile-image

  Vera

  Dag Kees, er mag pas vanaf 1 april worden uitgereden. En zoals te zien op foto 2 en 3; mest uitrijden op besneeuwde weides en weides vol met plassen?!?!

Of registreer je om te kunnen reageren.