Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Noodslacht voor lamme poot?!

Door urenlang persen had een drachtige vaars ‘alleen maar’ een verlamd achterbeen. Maar voordat ook maar iets bekend was, stelde de veearts zónder enig onderzoek noodslacht voor!

Al 2,5 jaar werk ik met NRF-koeien, en ik blijf me verbazen over die supersnelle afkalvers. De gemiddelde afkalftijd bedraagt ongeveer één tot anderhalf uur, en dan bedoel ik het volledige proces. Hulp is meestal niet nodig. Maar het gaat ook wel eens mis, zoals bij mijn eerste koekalf HEorSHE . Uitgerekend zij heeft (waarschijnlijk) de halve nacht liggen persen, en ’s morgens vonden we haar brullend van de pijn, met een dood kalf er half uithangend.

Het is maar een koe!

De opgetrommelde veearts besloot zonder enig onderzoek dat noodslacht de enige optie was. Er werd geen enkele diagnose gesteld. Hij zág alleen een koe die al uren plat op de zij lag, en moeite had om in de benen te komen. Vervolgens stelde de veearts deze vraag: “Hoe is jullie verzekering?” Dat betekent maar één ding, en dat is de noodslacht! Ik vraag me af hoeveel koeien er hier onterecht naar de noodslacht gaan!

Vijf noodslachtingen op één dag

Diezelfde veearts vertelde nog geen paar maanden geleden dat hij die dag voor het eerst een noodslacht gezien had. Tot zijn grote verbazing werd na het pistoolschot alleen de halssnede uitgevoerd. Dat is hartstikke illegaal! Wanneer het transport langer dan één uur duurt, zijn ze verplicht de organen te verwijderen (merk op: in het net uitgebrachte jaarrapport van Nortura, slachterij en marktleider, staat dat de gemiddelde reistijd van rundvee naar de slachterij twee uur en 47 minuten bedraagt!). Ik vroeg aan de slachter hoe dat zat. Zijn antwoord: “Ik heb vandaag vijf slachtingen. Dat red ik nooit als ik alle regeltjes naleef!”
Vijf noodslachtingen op één dag! In deze dunbevolkte regio! Het is onvoorstelbaar. Ik hoop voor de slachters, maar ook voor alle boeren, dat dit een absoluut recorddag was, met zijn vijf slachtingen! Wij hebben er nu drie achter de kiezen, en nog nooit zijn de organen verwijderd. Tijdgebrek of lakse mentaliteit?

‘Zwarte’ dag voor veearts

‘Mijn kanjer’ ging overigens niet naar de noodslacht. Ze had na uren van vallen en opstaan weer een functionerend achterbeen. Toen de veearts ’s middags kwam kijken, kon hij zijn ogen niet geloven. Ik hoop voor hem dat dit zijn meest ‘zwarte’ dag als veearts is, en dat er niet nog ergere komen! En ik wil niet alle Noorse veeartsen over één kam scheren, maar wanneer je in Noorwegen gaat boeren, moet je met dit soort dingen rekening houden. Daar kan geen goede melkprijs of vette subsidie tegenop!

In de fotoserie is een wél terecht uitgevoerde noodslacht zien. Het bijzondere is dat het kalf er, direct na het pistoolschot, wordt uitgesneden.

.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wagenaar

  het lijkt er op dat de veeartsen daar te lui zijn om t e werken, maar wel geld vragen natuurlijk! ik hoop dat alles goed komt met het dier.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Wagenaar, vanmorgen vroeg ontbrak de laatste alinea, die alsnog geplaatst is. Daarin staat dat het weer helemaal goed is gekomen.

 • no-profile-image

  Koomen

  Hei Vera,

  ik heb de afgelopen 11 jaar niet dezelfde ervaring met veeartsen. Wel een aantal moeilijke geboorten / doodgeboren / te grote kalveren gehad met vleesrassen. Mijn ervaring is dat de veeartsen het een aantal dagen aankijken, gecombineerd met wisselligging van de koe als ze niet op haar benen komt.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Kees, je zegt dat de veeartsen het een paar dagen aankijken. Bedoel je daarmee dat de koe wél alle medicijnen krijgt die mogelijk zouden kunnen helpen! Mijn punt is dat de veeartsen hier teveel denken: wat als het misgaat! Door de medicijnen (geldt zowel voor antibiotica en pijnstiller) mogen ze niet naar de noodslacht, dus zelf afschieten en kadaverdienst laten komen. Ik snap dat de veearts de taak heeft de boer op dit mogelijk gevolg te wijzen. Maar hier denken ze vrij snel die kant op! De afgelopen week weer 2 gevallen: 1 koe met vrij ernstige melkziekte en 2 niet- functionerende achterbenen, en koe 2 met een nog nooit eerder door hun waargenomen vorm van blokkade in de darmen. Beide koeien kregen in eerste instantie alleen calcium en dat was het dan. Terloops wordt gezegd dat pijnstillers ook zouden helpen, maar... noodslacht kan dan niet, mocht de koe doodgaan! Hoe goed is de koe? Hoe ben je verzekerd? Dat wordt er dan gezegd en daar heb ik moeite mee! Ik voel me vaak 'die maffe Hollander' die de koe redden wil! Groet

 • no-profile-image

  Gert

  Hoi

  Wat ik nu lees dat een koe na het afkalven een verlamde poot heeft en de veearts direct zegt: noodslacht, dan vraag ik mij af of die man wel echt veearts is! Elke boer en veearts weet dat een koe met dergelijke aandoeningen zoals dat, er wel overheen komt. tip heupbeugel, en laat de koe maar een poosje hangen.

  Inmiddels 3 keer gedaan en met succes!

 • no-profile-image

  Landmand

  Vera,

  "Hij zág alleen een koe die al uren plat op de zij lag"
  Wil het nu niet alleen maar zeggen dat het makkelijkheid is, maar men moet wel een real besluit nemen. IK ga er vanuit, dat tijden de aankomst van de vee-arts je ook gemeld had,te problemen:zwaar kalven,uren liggen bla bla bla.
  Trouwens er is ook ook pijnstiller, ben naam kwijt,die heeft 1 dag terughoudtijd op slacht,als ik me zo niet 123 vergis.
  Zelf ook wel een koe geschoten, om het kalf er nog uit te krijgen.

 • no-profile-image

  boer

  Iedere veehouder wil zijn koeien redden, dat wil niet zeggen dat je maf bent, Vera.
  Maar sommige dieren zijn nou eenmaal niet te redden. De uiteindelijke beslissing tussen behandelen en uit lijden verlossen, ligt echter bij de veehouder en niet bij de veearts.

 • no-profile-image

  Vera

  Landmand: 'zág alleen een koe' wil zeggen dat hij er maar zo van uitging dat ze bekkenschade zou hebben. Hij trok zijn conclusies ZONDER onderzoek. NO hanteert een ander medicijnbeleid dan de EU. Antibiotica die elders standaard is, mag in NO niet gebruikt worden. Geldt ws. ook voor pijnstillers. Boer in: je redeneert vanuit NL maatstaven, denk ik (er staat niet waar je woont). Hier staan gemakkelijk denken en geen risico lopen voorop, dus wanneer behandeling noodslacht 6 dgn. onmogelijk maakt (door medicatie), denkt men erg gauw aan 'opruimen'.

 • no-profile-image

  leonore

  Beste Vera,
  Je zou je eens kunnen verdiepen in homeopathie voor dieren,wij hebben daar heel gunstige resultaten mee gehad,het kost ook weinig ,in het geval van die adderbeet had het zeker resultaat kunnen hebben,via internet kun je daar een heleboel over te weten komen en er zijn ook dierenartsen die je online en gratis kunt raadplegen,gewoon een keer proberen,jammer van Bet

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Leonore, bedankt voor je reactie. Op 8 aug. is de blog over Bet geplaatst, waarin een oproep staat aan mensen die meer info kunnen geven over de genoemde behandelmethode van Pat Coleby (of evt. andere behandelingen). Pat geneest dieren door vit. C in te spuiten, maar heeft geen ervaring met 't inspuiten rechtstreeks in de uier. In aug. heb ik veel gegoogeld op dit onderwerp en heb verder niets kunnen vinden. Jammer, want Bet is gebeten 2 wkn. vóór de droogstand, dus weinig impact. Maar voor een koe aan het begin v.d. lactatie, is zo'n beet vele malen erger. Zodoende mijn interesse in dit onderwerp en de vraag aan de lezer.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.