Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Meer robots melken minder

Robotbedrijven met één robot benutten hun melkrobot beter dan collega’s met twee of meer robots. Dit blijkt uit een enquete van De Heus Voeders onder 200 robotbedrijven.

Het verschil is aanzienlijk: veehouders met één robot melken 10 tot 16 procent meer dan collega's met twee of meer melkrobots. In onderstaande tabel is dit in getallen weergegeven. Veehouders met één robot melken 1.697 kilo melk per robot per dag, collega's met twee robots blijven steken op 1.534 kilo melk per robot per dag. Boeren die meer dan twee robots hebben, komen op 1.461 kilo melk per robot.
Dit wordt vooral veroorzaakt door het verschil in aandacht voor de individuele koe. Bij een volbezette robot verhindert een tijdrovende koe het aantal melkmalen van de productiefste dieren. Per saldo kost dat melk.

Bezoek verbeteren

Op veel bedrijven kan het robotbezoek echter nog omhoog. Bijvoorbeeld met een grondige analyse van het aantal mislukte melkingen, van de aansluittijd en van traagmelkende koeien. Ook is er capaciteitswinst te behalen door de toelating van koeien in verschillende lactatiestadia aan te passen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rik

    En daar moest een enquete voor gehouden??

Of registreer je om te kunnen reageren.