Rundveehouderij

Achtergrond 265 x bekeken 5 reacties

Glossy beschadigt Verburg

Het eenmalige blaadje ‘Gerda’ leek zo’n leuk idee, maar minister Verburg krijgt er knap last van.

Gerda Verburg heeft spijt van het beeld dat is ontstaan door het uitbrengen van de glossy die haar eigen voornaam draagt. Dat heeft ze vanochtend, 11 maart, toegegeven in het Kamerdebat over het ‘glansblad’ Gerda, dat deze week wordt meegestuurd naar abonnees van Margriet, Libelle en Flair.
De bedoeling was in dat blaadje de goede werken van het 75-jaar bestaande ministerie van LNV uit te dragen aan gewone Nederlandse gezinnen met kinderen. Maar de vorm, de titel en de foto’s en artikelen vestigen wel heel erg veel aandacht op Hare Excellentie persoonlijk. ‘Persoonsverheerlijking’ was dan ook de scherpe kritiek van vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer. En dat bovendien in verkiezingstijd. Dat had helemaal niet gemogen. Het is in strijd met bestaande regels over de voorlichting door de overheid.

Balkenende: had niet gemoeten

Minister-president Balkenende, die vanochtend ook moest meekomen naar de Kamer, was er dan ook snel klaar mee. De bedoeling was goed, maar de persoonlijke profilering van Gerda Verburg is betreurenswaardig, de naam en vorm van het blad passen niet in de richtlijnen. Dat had minister Verburg ondertussen zelf ook al laten weten. De naam en de overdreven aandacht voor haar persoon leiden af van de boodschap die het ministerie van LNV in deze eenmalige glossy aan een groot publiek had willen afgeven.

Met inzicht van nu

Wat wel ergernis wekte was dat zowel minister-president en minister een en ander vooral betreurden ‘met het inzicht van nu’. Dat hoor je tegenwoordig tot vervelens toe in Den Haag.
Maar dat een persoonsverheerlijkend drukwerk in strijd is met de regels voor overheidsvoorlichting, stond al vast toen ze bij LNV vorig jaar zomer op dit leuke ideetje kwamen. Verburg kwam zelf niet op het idee om het plan voor te leggen aan de Voorlichtingsraad. Dat had ze maar beter wel kunnen doen, zo zei Balkenende. Dan hadden de raad of hijzelf het ding tegen gehouden. Balkenende zelf hoorde pas afgelopen dinsdag (9 maart) van de Gerda .
“Dit is niet voor herhaling vatbaar”, zei de premier. Het klonk als een openbare berisping in de richting van de minister Verburg.

Geen excuses

Verburg en Balkende betreuren het uitbrengen van de glossy. Maar excuses kunnen er niet af, hoewel Kamerfracties daar sterk op aandringen. Toen die niet kwamen, dienden PvdD, VVD, SP, D66 en PvdA een motie van treurnis in.
Die is inmiddels aangenomen, maar de betekenis ervan is beperkt. Aan een motie van treurnis hoeven geen directe gevolgen te worden verbonden. Dat is het verschil met een motie van wantrouwen. Als die wordt aangenomen, is er voor een bewindspersoon geen andere weg dan de uitgang. Wat een minister met een motie van treurnis doet, is haar of zijn eigen beslissing. Vast staat wel dat minister Verburg door die motie en het glansblad ‘Gerda’ flink is afgebladderd.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Ik denk dat ik ook minister van landbouw wordt, eerst mooi voor 4 ton aan een lulverhaal uit geven via de glossy. En dan daarna gezellig met alle ambtenaren voor 500.000 euro na de Efteling! En dat omdat het ministerie van Landbouw 75 jaar bestaat! Ik weet wel iets beters om wat met dat geld te doen!En de boeren?... die laten ze gewoon stikken!! Als ze zelf maar niet krap bij t geld zitten, zo zie je ma weer wat Den Haag weer doet. HELEMAAL NIETS!

 • no-profile-image

  Boze boer

  Voor gerda is maar een oplossing eruit, en zo snel mogelijk.

 • no-profile-image

  dick

  Wel ja, haar carriere als minister van LNV is toch al mislukt dus laat ze haar laatste geld maar opmaken met het uitgeven van een blaadje met daarin een lulverhaaltje. Sjonge jonge jonge wat een niveau!

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Henk, dit artikel had je beter niet kunnen schrijven.
  Als opinieschrijver is dit een slecht stukje werk wat je hebt afgeleverd.
  Dan kun je beter kijken naar de reacties op het artikel: LNV ook naar de Efteling.

  Trouwens wanneer gaan jullie van De Boerderij een fotoshoot van Gerda maken en publiceren. Of voelen jullie je gepasseerd door dé Glossy.

 • no-profile-image

  melkveehouder in oosten van land

  Dat Verburg hier nog zin in heeft na het ruimen,in het blad Glossy te staan en met klap op de vuurpijl naar personeelsfeestjes van 5 ton.
  Ach ja der zit schijnbaar voldoende geld in kas.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.