Rundveehouderij

Achtergrond

Blanke vleeskalveren goedkoper

De afzet van blank kalfsvlees valt niet mee vlak voor Pasen. De achtervoeten zijn weliswaar goed te verkopen voor de naderende feestdagen, maar het voorvlees en de bijproducten gaan veel minder goed van de hand. Kopers bieden vooral minder geld voor de levers. De opbrengst daarvan is in de afgelopen tien dagen met €2 per kg gedaald. Daardoor levert een kalverkarkas 7 cent per kg minder op. De vierkantsverwaarding van het kalverkarkas levert dus problemen op. De prijs van blanke vleeskalveren daalt zodoende met 5 cent naar € 4,55 tot € 4,65 per kilo.
Door de lagere opbrengst van kalfsvlees brengen vleeskalveren 5 cent per kg minder op. Daarmee komt de prijs van de dieren op €4,55 tot €4,65 per kg geslacht-gewicht. Dat is 15 tot 20 cent per kg meer dan een jaar geleden, maar nog altijd veel minder dan de recordprijs van €6,20 per kg in november 2007. De opbrengst van vleeskalveren ligt 20 tot 30 cent boven de kostprijs.
De slachterijen verwerken veel vleeskalveren vlak voor Pasen om aan de vraag naar de luxere delen van het kalfverkarkas te voldoen. Na Pasen zal die vraag zakken.
Het aanbod van rosé vleeskalveren is niet groot. Door de dalende prijzen voor blank kalfsvlees gaat rosé kalfvlees ook moeilijker van de hand. De prijzen van alle rosé vleeskalveren dalen daardoor met 2 cent per kg. Rosé vleeskalveren onder acht maanden noteren €3,53 tot €3,63 per kg geslacht-gewicht. De prijs van de dieren boven acht maanden ligt op €3,13 tot €3,23 per kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.