Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

7 uur reizen voor boerenkool (2)

De boerenmarkt in Trondheim heeft behalve internationale accenten, zoals boerenkool en Goudse kaas, ook Noorse specialiteiten. Er is een lefsekraam, elandworsten zijn niet aan te slepen.

Stein Brubæk is een enthousiaste ‘seter-vertegenwoordiger’. Een seter is een zomerbergboerderij. Stein houdt wel van een autoritje. Zijn seter ligt op 70 kilometer afstand van de boerderij. En dat is, gezien de Noorse bergweggetjes, een behoorlijke rit! Om op deze markt te staan heeft hij bijna vier uur moeten rijden. Stein melkt Sidet Trønder- en Nordlandsvee (STN) en Vestlands Fjordvee. Beide koeienrassen behoren tot de ‘oude soorten’ en komen binnenkort in andere blogs aan de orde. Daarnaast heeft Brubæk melkgeiten. Naast een grote verscheidenheid aan diverse kazen verkoopt de veehouder ook boter en crème fraîche.

Noorse lefse lijkt op pitabrood

Zie je in Nederland op iedere markt wel een oliebollenkraam, hier is dat deze lefsebua (een bua is een stalletje of kraampje). De lefse is eigenlijk een dunne, platte broodsoort. Het lijkt op een pita en wordt gebakken van aardappelen, melk, karnemelk of room. Het kan gegeten worden als een broodje bij een hotdog, als een dunne tortilla met ham, eieren of vlees en als een zoet tussendoortje met boter en bruine suiker.

Ecologische chocolade

Op de markt is ook een kraam met chocolade lekkernijen. Die is van het Noorse stel Terje en Lillian. Terje doet daar heerlijke bonbons in een zakje, en zijn vrouw Lillian checkt net haar mobiel. Misschien het thuisfront met de laatste nieuwtjes? Dat thuisfront is een småbruk (klein boerderijtje) in Selbu. Daar heeft het echtpaar zeven Schotse Hooglanders met een kalf lopen. Zelfs in Noorwegen kan je daar niet van leven, en omdat er niet meer grond beschikbaar is om de veestapel uit te breiden, zijn Terje en Lillian in de chocolade gestapt. Hun bedrijfje heet ‘Meium Sjokoladefabrikk’, en onder deze naam zijn ze op allerlei markten en eetfestivals door heel het land te vinden. Daarnaast is er een aantal winkels met ecologische producten en cadeau-artikelen, dat de Selbu-chocolade van Terje en Lillian in het assortiment heeft.

Originele agro-verbreding

De ecologische boter en room voor de eco-chocolade komen van de Røros-melkfabriek, een vestiging van Tine. Kruiden en bessen die in de chocolade worden verwerkt, komen uit eigen tuin. Ze worden ook bij anderen gekocht. Een originele manier van agrarische verbreding. Misschien is het een tip voor de Nederlandse boer die plannen heeft om de zoveelste boerencamping te openen, en dat beter niet kan doen, gezien de verzadigde markt.

Varkens in het bos

‘Med svin på skogen’ betekent ‘met de varkens in het bos’. Karl Laugsand heeft niet alleen een melkveebedrijf, hij laat ook iedere zomer 50 varkens los op zijn bosgrond. De varkens scharrelen hun kostje bij elkaar en worden ook gevoerd. “Het zijn blije varkens en daardoor is het vlees voller van smaak dan van stalvarkens”, aldus Laugsand.

Worst met cognac

Na de slacht wordt het vlees gedroogd en gerookt en volgens traditionele recepten verwerkt in de eigen worstenmakerij. Ingrediënten zijn stierenvlees en het spek van de bosvarkens. Specialiteiten zijn het toevoegen van elanden- of lamavlees, dat door derden wordt geleverd. Alle worsten zijn vrij van conserveringsmiddelen, maar ze bevatten wel een beetje cognac. Misschien is dat de reden dat het stervensdruk is bij de kraam van Karl Laugsand!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Monique Vos

    Wat heb je het heerlijk smakelijk geschreven! Een bourgondische als ik zit er letterlijk bij te kwijlen. Kan je wat naar me opsturen? Groetjes!

  • no-profile-image

    Vera

    Haha Monique; wat wil je hebben dan? Een elandworst misschien? Die zullen er niet zijn, daar in de Schnee-Eifel! Ik heb er ook eentje verorberd. Smaakte prima!Er kan wel iets geregeld worden, maar niet op stel en sprong... toch altijd een reis van 7 uur. Groetjes

Of registreer je om te kunnen reageren.