Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Zelfde tankmelk, verschillende uitslagen

Drie monsters uit één tank: negatief bij GD, negatief in Frankrijk en positief bij het CVI. Ruimen, zegt de VWA. Het College van Beroep buigt zich er nog over.

Dat de uitslagen van de tankmelktest op Q-koorts nogal eens lijken op een knipperlicht - op verschillende bedrijven wisselen positieve en negatieve uitslagen elkaar af - wisten we al. Verschillende geruimde bedrijven hebben zelfs nog negatieve - dus gunstige - uitslagen gehad voordat ze werden geruimd of zelfs op de dag van ruiming. Deze uitslagen worden toegeschreven aan de wisselende uitscheiding van geiten in de melk. Deze verklaring wordt echter onhoudbaar nu er verschillende uitslagen zijn van tegelijk genomen monsters, genomen door een VWA-medewerker uit één en dezelfde tank.

Op het bedrijf van Stef Smits in Belfeld zijn vorige week door de VWA tegelijkertijd vijf tankmelkmonsters genomen. Een ervan stuurde de VWA naar het Centraal Veterinair Instituut (CVI), één naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en één naar het volksgezondheidsinstituut RIVM. Een vierde monster is naar een Frans laboratorium verstuurd en het vijfde bewaart Smits in de diepvries.

Vrijdag kreeg Smits van de VWA te horen dat zijn bedrijf besmet is en geruimd zal worden op basis van een positieve uitslag van het monster dat door het CVI is onderzocht. Vrijdagavond kreeg Smits de uitslag van de GD: negatief. En vandaag volgde bericht uit Frankrijk: ook negatief. Van het RIVM-onderzoek is nog geen uitslag bekend. Smits heeft inmiddels zijn zaak ingebracht bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Mogelijk tijdelijk positief na vaccinatie

Intussen circuleert onder geitenhouders een groeiende stroom tegenstrijdige tankmelkuitslagen. Opvallend vaak wordt genoemd dat de tankmelktest tijdelijk positief is na vaccinatie. Dat zou in theorie niet mogelijk zijn, maar we weten inmiddels dat met Q-koorts niks onmogelijk blijkt.

Het is voor de melkgeitenhouders nu toch niet meer te accepteren dat hun drachtige dieren worden geruimd en hun bedrijf in een sterfhuisconstructie komt op basis van een test die zelfs op basis van dezelfde melk verschillende uitslagen kan geven. Het wordt nu heel hoog tijd voor nuancering van de tankmelkuitslagen. Je mag nu toch minstens een serie achtereenvolgende positieve uitslagen verwachten als bewijs voor een besmetting alvorens je geslachtofferd wordt en je toekomstperspectief wordt ontnomen.

Foto: Klaas Sjoerd Meekma

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan Wink

  Hoe kun je je wapenen tegen dit soort willekeur? Hoe is het mogelijk dat dit blijkbaar zomaar kan gebeuren?

 • no-profile-image

  onzeker geitenboertje

  Als je niet gaat enten loop je risico op besmetting, als je wel ent krijg je anti stoffen in de melk en ben je ook de klos. Waar eindigt dit????

 • no-profile-image

  Piet

  Je kunt ook zo denken: Misschien iets mis met de tests. Eentje vindt de bacterie. Dan denk ik: Wat er niet in zit kan je niet vinden, dus hij zit er in. Maar wat er wel in zit vind je niet altijd.
  Ze zeggen toch dat 'vals positief' niet bestaat, 'vals negatief' wel.

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Een PCR-test reageert op stukjes DNA (in dit geval van de Coxiella) in de melk. De test toont -als het goed is- dus rechtstreeks de aanwezigheid van de bacterie aan. Omdat er in de melk ook allerlei andere organismen zitten waarvan niet alle DNA in kaart is gebracht, is het helemaal niet uitgesloten dat de test reageert op stukjes DNA van een andere bacterie. 100% betrouwbare testen bestaan domweg niet, dat zullen alle deskundigen beamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.