Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Volop water, maar niet beregenen

We hebben 3,2 miljoen kuub water ter beschikking, maar mogen het niet gebruiken. Het stuwmeer stroomt bijna over, maar beregenen? Ho maar!

Wij boeren in het zuiden van de Australische deelstaat Victoria, en we ondervinden aan den lijve de droogte waarover Gerrit Kurstjes blogde. Het heeft hier al tijden niet genoeg geregend en alle graangewassen zijn min of meer mislukt, de gemiddelde opbrengst was 1.200 kilo per hectare.
Het geïrrigeerde land begint zo langzamerhand uit te drogen. En dat is heel vreemd, want er is water in overvloed in het stuwmeer, maar dat gaat niet naar de boeren!

Zoals ik al in eerdere blogs beschreef, beschikken wij over ondergronds water en over water uit een stuwmeer. We beschikken over 1.500 megaliter water uit het stuwmeer (1 megaliter is een miljoen liter of 1.000 kuub) en 1.700 megaliter bronwater. In totaal dus 3,2 miljoen kuub water, een geweldige hoeveelheid!
We hebben net als nagenoeg alle andere boeren in het irrigatiedistrict bijna al het water dat we uit het stuwmeer mogen onttrekken gebruikt, en dat met de warme februarimaand nog voor ons. We hebben genoeg water uit onze bronnen tot onze beschikking, maar het zal kantje boord worden. Ongeveer een derde van het bedrijf kunnen we niet irrigeren vanuit de bronnen. Dat areaal zal drooggezet moeten worden, of is het al.

Water voor de vissen en Melbourne

Het stuwmeer, dat voor de boeren is gebouwd en wordt onderhouden en betaald door de boeren, is nog voor 60 procent vol. Toch kunnen de boeren er geen water meer uit krijgen. Hoe kan dat? In voorgaande jaren konden de boeren gebruik maken van al het water in het stuwmeer, dus meer dan waarvoor ze vergunning hebben. De enige voorwaarde was dat er water moest zijn.

Vorig jaar zijn de regels echter veranderd. Je mag niet meer kuubs onttrekken dan waarvoor je vergunning hebt. Daardoor kan het stuwmeer nog voor de helft gevuld zijn aan het einde van het seizoen, maar krijgen de boeren geen extra water meer. Ze moeten maar voer inkopen. Dit voelt erg krom aan, en veel boeren zullen koeien moeten verkopen of over de kop gaan met de slechte melkprijs van het moment.
Als de boeren 100 procent van de vergunning onttrekken raakt het stuwmeer nog lang niet leeg. 150% was in de afgelopen jaren ongeveer leverbaar, maar we krijgen het niet meer. Al het overtollige water gaat rechtstreeks naar de oceaan voor de vissen of naar Melbourne, zodat de mensen daar hun tuintjes groen kunnen houden!
We kunnen echter niet al te veel klagen. Vergeleken met onze collega’s uit Noord-Victoria, die water onttrekken uit de Murray River, hebben we het goed. Zij mogen op het moment maar 10 procent van de vergunde waterquota onttrekken aan de rivier.

Foto: Ton van Dijk

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Ton. Als ik het goed begrijp hebben jullie altijd meer water onttrokken dan je vergunning toeliet? Dus eigenlijk, met goed vinden, op te grote voet geleefd. Nu moet je terug en dat doet pijn begrijpelijk, maar hopelijk geeft het jullie een hogere melkprijs met alle voordelen van dien. Succes en hoop op betere tijden.

 • no-profile-image

  veehouder

  Hallo Ton,

  Is het niet mogelijk om te beregenen zonder dit te melden?

  Of heeft jullie waterpomp een teller/meter?

  Veel succes in die verschrikkelijke droogte!

Of registreer je om te kunnen reageren.