Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Van Blaricum naar de Eifel (5)

Niet alleen de stallen op ons bedrijf in de Duitse Eifel zijn aan vervanging toe. Een gedeelte van het huis is namelijk ingestort.

Het lijkt nog steeds of dat gisteren gebeurde, de instorting in ons huis. Terwijl het al ruim 14 maanden geleden is (het gebeurde namelijk op donderdag 13 november 2008).
Het hele huis moet gerenoveerd worden. Alle vloeren en plafonds moeten vervangen worden, want de houtworm heeft wel heel erg toegeslagen. Nu snap ik ook waarom de vorige eigenaren nooit antwoord gaven op de vraag waar de schoorstenen zaten en wat er achter al die schrootjes zat. Werkelijk alles hier in huis is afgetimmerd.

Laat een huis altijd bouwkundig keuren!

Ik geef de boerinnen die meekomen om te kijken hoe het hier is, ook altijd de raad te zorgen voor een bouwkundig rapport van het woonhuis. Wij hebben de stal gekocht en het woonhuis erbij. We gingen ervan uit dat alles in orde was. De vorige eigenaar is immers de burgemeester van ons dorp. Nou, dat zegt dus niets.

Aardbeving in huis

Terugkomend op de instorting. Ik hoorde het destijds kraken in huis en belde daarom een timmerman. Die stak op de bovenverdieping een schroevendraaier in het plafond en vertelde dat het wel zachte kaas leek. Toen ik net naar beneden was gelopen, hoorde ik een enorm gedreun. Het leek het of er een aardbeving was, het hele huis schudde op zijn grondvesten. Terwijl de man hoestend naar beneden kwam rennen, zag ik een donkergrijze dikke wolk achter hem aangolven, zo de trap af naar beneden.

Slappe lach

Ik kon er niets aan doen: ik ben op dat moment op de grond gaan zitten, slap van het lachen. Het was ook geen gezicht, de man was van top tot teen donkergrijs, had zwarte lippen en zijn donkerbruine haar was veranderd in een zilverachtig grijs. Hij kon het niet waarderen dat ik hem zo zat uit te lachen maar ik kon niet anders. Ik had echt de slappe lach.

Het leek wel of er brand was geweest

We hebben alle ramen van het huis opengegooid, het leek wel of er brand was. Dagen later knarstte nog het zand tussen onze tanden. Nou ja, echt zand was het niet, want wat hier in de muren plafonds en onder de vloer zit is stro vermengd met heel heel veel as (dat zou kouwerend zijn), aarde en stenen. Het plafond is dichtgemaakt, de kapotte ramen zijn vervangen en ook de houten vloer hebben we moeten vervangen. Dat is ook alles wat we konden doen, de melkprijzen kelderden in 2009.
En hoe het nu zit met dat gedeelte van het huis? Dat is tot nu toe nog niet bewoonbaar, omdat elektriciteit en water er zijn afgesloten.

Foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R. S.

  Ik heb zéér veel bewondering voor jullie doorzettingsvermogen, want ikzelf zou nu toch onderhand het bijltje erbij neer gegooit hebben. Boeren is geweldig!.....maar niet als het zo moet.
  Dan maar een baan in de landbouw, en uitstappen uit deze oneindige ellende.
  Het is triest dat het rendement in de landbouw zo laag is, dat je het eigenlijk niet teboven kunt komen. Maar het feit is wel, dat het nu zo is. Veel succes verder, en hopelijk ook meer geluk.

 • no-profile-image

  Han

  Monique erg dat jullie dit overkomt in deze tijd van recessie. Ik heb mijn bedenkingen bij de betreffende makelaar, die duidelijk niet op jullie / kopers hand was. Anders had hij toch zeker gewaarschuwd. Heel veel sterkte en laten we hopen dat de prijzen weer op een hoger niveau komen zodat jullie verder kunnen zoals je voor ogen staat.

 • no-profile-image

  dirk

  Ach, als de melkprijs weer een beetje beter is over een tijdje laat je het toch gewoon weer repareren.
  Ik lees je stukjes met interesse en heb respect voor mensen die gewoon emigreren in plaats van alleen maar te roepen.
  Een stukje avontuur is toch mooi?

  succes verder

 • no-profile-image

  Han

  Monique. Ik heb nog eens nagedacht over jullie huis. Valt deze schade >houtworm onder beton< niet onder verborgen gebreken? De verkoper heeft het vast en zeker geweten.

 • no-profile-image

  Landmand

  Ik weet niks van de duitse wetgeving.
  Maar hier in Denemarken kun je dit soort schades nog 2o jaar na de verkoop nog op de verkoper verhalen. Ik had meteen de verkoper aan sprakelijk gesteld. of beter gezegd de verzekering zou het zeker proberen op de verkoper te verhalen.Wij zijn nanelijk ook vezekerd tegen dit soort dingen. wij hadden 6 jaar na de overname bliksemshade toen bleek dat vorige egenaar zelf het in de stroom kast hvad had veranderd de verzekering heeft toen de schade op hem verhaald.

 • no-profile-image

  Vera

  Tjee Monique, komt er nog een 6de deel? En dan bedoel ik een slot met een happy end! Of heb je nog meer ellende in petto? Ik hoop maar van niet! Ik wens jullie heel veel sterkte toe, en na zulke 'magere' jaren, eindelijk eens veel goede jaren. Groetje

 • no-profile-image

  Vera

  Tjee Monique, komt er nog een 6de deel? En dan bedoel ik een slot met een happy end! Of heb je nog meer ellende in petto? Ik hoop maar van niet. Ik wens jullie heel veel sterkte, en na zoveel 'magere' jaren, nu heel veel goede jaren. Groetje

 • Willem1962

  Allemachies. Ik ben deze middag toevallig op de Boerderij site op jullie blog gekomen en als ik dit allemaal zo lees hebben wij het maar erg makkelijk. Wij zitten nu sinds 96 in Canada en zijn sinds een paar jaar druk bezig met het van de grond tillen van ons toekomstige melkschapen bedrijf.
  Als ik de ellende van jullie lees denk ik bij mijzelf, goh, wat gaat het bij ons dan anders. Niet dat we een zak geld meegenomen hebben, want we hadden niks om te verkopen eigenlijk maar wel dat er veel ellende die ik nu lees ons bespaart is gebleven tot nu toe (knock on wood)
  Afijn, hoop dat de volgende blogs beter nieuws te melden hebben. Veel succes in het volgen van jullie droom.
  Willem.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.