Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Van Blaricum naar de Eifel (2)

In 1999 kochten we een bedrijf in Barneveld. Inderdaad, net voor de MKZ, en ook de vogelpest trok niet aan ons voorbij.

In 1999 kocht mijn man Henk een boerderij in Barneveld. Blaricum had voor iemand die wilde boeren, geen toekomst. Het was een prachtig lief boerderijtje met stallen achter het huis en een paar hectare land erbij, vlak naast een provinciale weg, die later de A30 werd. Het was er nog heerlijk rustig in 2000. Maar toen werd het 2001 en brak de MKZ uit.

Net niet geruimd bij de MKZ

Barneveld-Kootwijkerbroek, wat een ellende die ruimingen! Wij hadden ‘geluk’, we zaten precies aan de andere kant van de grens. Ons vee, meegenomen uit Blaricum, is niet geruimd. Maar doordat er niets meer het erf op of af mocht, kregen we het op een gegeven moment financieel ook moeilijk. Dat kan je echt niet hebben als je net verhuisd bent en alles nieuw moet opbouwen.

Wél een kleine ruiming bij de vogelpest

Tja... En toen kwam 2003, en de vogelpest. Alles weer afgezet en daar waren ze weer, de mannen in witte pakken. “Monique, kom eens boven”, riep Henk op een gegeven moment. Hij stond op zolder naar de achterburen te kijken en gaf me de verrekijker.
De witte mannen waren de kippenstal van de buren aan het afplakken. Meer dan 20 minuten duurde het, dat vergassen. Toen kwamen die gele shovels die met het echte ruimen begonnen.
Ook wij hadden kippen, meer dan 20 Cochins, die heerlijk rondscharrelden. Ik wist dat ze ook bij ons zouden komen controleren. Ik heb mijn prachtige lieve haan nog geaaid. Ik heb sorry gezegd. Het moest wel gebeuren. Ja, ik heb het zelf gedaan, want ik had eerder een zieke kip door een dierenarts laten inslapen, en dat gemartel heeft bijna 10 minuten geduurd. Dat kon ik mijn haan en zijn kippetjes niet aandoen. Zo zonde, al die gezonde kippen, al die gezonde koeien.

Bezet dorp

Onze overburen waren twee hoogbejaarde b(r)oertjes, die onderduikadressen zochten en gelukkig vonden voor hun vee. Tijdens de MKZ-ruimingen voor de prachtige hertjes en geitjes, en dan twee jaar later al die exotische vogels waaronder ganzensoorten die ik nog nooit eerder had gezien. En ja hoor, alle vogels hebben het overleefd.
Er werd destijds best streng gecontroleerd of je echt geen dier achterhield. Als ik er nu aan terugdenk, realiseer ik me dat er een rare sfeer in het dorp heerste, in die tijd. Het leek wel op de sfeer tijdens de bezetting door de Duitsers, vonden onze overbuurtjes.

Foto: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jvdb

  onvoorstelbaar dom dat je meewerkt aan achterhouden van dieren tijdens een besmettelijke dierziekte die bedrijven verwoesten kan. Denk toch eens na de volgende keer en luister naar de voormannen van de sector ipv stiekem vee weg te stoppen. Je moet de ogen uit je hoofd schamen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Over je ogen uit je hoofd schamen gesproken, oordeel pas als je beter leert lezen, JvdB uit Barneveld, Wij hebben geen vee achtergehouden.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  JvdB uit Barneveld, ik wil dit toch nog even kwijt. Ja, ik heb inderdaad mijn kippen stiekem weggestopt. Achtergehouden, in de vriezer. Hadden ze toch nog een functie. Ze smaakten trouwens heerlijk, en nee, ik schaam me er niet voor om dat te schrijven.
  Wat betreft het hobby(!)vee van de buurtjes? Die een groot hart hadden voor hun dieren? Die zaten net als wij, net buiten de grens in 2001. Nee, ik wist niet waar ze ze heen hadden gebracht, ik wilde het absoluut ook niet weten. En ja, ik snap heel goed dat ze dat hebben gedaan. Maar ik begrijp dat u dat maar dom vind. Over nadenken gesproken, Kijk naar wat er nu gebeurt, Melkgeiten worden wel afgemaakt, hobbygeiten niet? Omdat alleen een melktankonderzoek (hoe vaak kloppen die niet!) geldig is? Kan dat dan wel door de beugel? Slikt u dat zomaar? De ruimingen die nu (2e ronde) plaatsvinden van gezonde schijnzwangere geiten, kunt u daar nu echt achterstaan? Klakkeloos aannemen wat de overheid u voorkauwt? Het spijt me voor U, maar dat kan ik echt niet geloven.

 • no-profile-image

  jvd Barneveld

  Beter lezen mevr Vos, De voormannen vd sector is wat anders dan de overheid.
  Voormannen vd sector is LTO, NOP etc.
  Die zijn tegen het ruimen vd geiten wat heel wat anders is dan bv mkz of kippenpest. Appels met peren vergelijken noem ik dat. Wat betreft het ruimen van geiten: Absoluut verschrikkelijk en m.i. niet nodig.Laat ze eerst eens resultaat vaccin afwachten ipv gezonde, geente dieren te doden(ook vandaag weer in barneveld) Als u niet hebt meegedaan met achterhouden van dieren(of vd buren zonder te melden) heb ik het verkeerd gelezen en excuses daarvoor. Verder veel succes met de colum.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Dank U wel voor Uw excuus! Het gerucht gaat dat de Nederlandse overheid alle entstof tegen Q-koorts in Frankrijk heeft opgekocht. Alleen België kon nog 10.000 doses krijgen. Wat vreselijk dat ze in Barneveld weer aan het ruimen zijn. Die mensen hebben genoeg voor hun kiezen gehad! Ik kreeg gisteren dit liedje toegestuurd <> je bent dan wel even stil als je het hoort.....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.