Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Terug van reis in verleden (5)

De reis door Siberië heeft Liouda verzoend met haar verleden. Het heeft mijn vrouw en kinderen dichter bij elkaar gebracht, ze delen iets bijzonders.

Door de reis naar Siberië vallen voor Liouda nu veel dingen op zijn plek. Ze weet nu waar haar dromen, of zijn het herinneringen, vandaan komen. Ze vertelde me al vaker dat ze droomde van een grote kamer met heel veel boeken, van mensen in dure kleding, en ook van zichzelf, zittend in een grote stoel, terwijl ze een boek leest.

Verre reis heeft Liouda veranderd

Ze merkt nu dat herinneringen, gedachten en dromen op zijn plek vallen. Liouda weet spontaan weer dingen van de mensen die ze ontmoette, over plaatsen die ze vroeger al eens zag en gewone herinneringen aan voorvallen.

Liouda is heel tevreden terug gekomen van de verre reis. Ze heeft zelfs haar tweede vader nog ontmoet. Die heeft van haar alsnog om de oren gekregen wegens zijn slechte gedrag tegenover haar moeder. De vrouw waar hij nu mee leeft, is zijn derde al, en ook die moet het geregeld ontgelden. Volgens Liouda is de man nu een beetje seniel en ze vermoedt dat hij altijd al een beetje ‘niet-normaal’ was.

Zo’n mooie hereniging zit er voor velen niet in

Duizenden en duizenden kinderen, ouders, tantes en ooms kunnen dit nooit meemaken vanwege het door die strontcommunisten vernielde gezinsleven. Hier in Kazachstan draait een tv-programma waar oproepen gedaan worden aan kinderen of ouders die in de tijd van de communisten uit elkaar getrokken zijn. Het laat ook zien hoe soms families toch weer bij elkaar komen, zoals bij Liouda gebeurde. Ik vind het vaak moeilijk om daar naar te kijken. Het is erg emotioneel, maar o zo mooi. Ik trek het me natuurlijk harder aan omdat ik het aan den lijve met Liouda heb meegemaakt. Als je dit meemaakt, kan lange tijd niks nog je van je stuk af brengen. Zorgen in het bedrijf bestaan dan ineens niet meer.

Heel gelukkig teruggekomen

Liouda en ook Antonina zijn heel gelukkig teruggekomen, met niks anders dan gelukkige momenten, een bevrijd gevoel en opperbeste herinneringen. Mathei kwam terug met veel verhalen over zijn ervaringen wat de Russische jeugd in de vergeten verafgelegen plattelandsdorpjes doen. Ze hebben dik 700 foto’s op de flashcard van het fototoestel staan. Die zullen ervoor zorgen dat ook Antonina en Mathei die reis terug in de tijd nooit zullen vergeten.

Foto’s

Voor mij is het duidelijk dat de reis alle drie iets onvergetelijks heeft opgeleverd. Dan weet ik dat die drie iets hebben meegemaakt wat ze als familie, als moeder en kinderen, heel dicht bij elkaar heeft gebracht en bij elkaar zal houden, hun hele leven lang. Ik ben blij er bij te horen, ook al mis ik wel af en toe de clou bij enkele van hun gniffelmomenten!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Bert, heel hartelijk dank dat we mee mochten reizen naar het verleden. Ik hoop dat je vrouw alle voorvaders en moeders 'in kaart heeft'. Veel mensen schijnen hun roots te moeten kennen; voor ze optimaal kunnen leven/functioneren. Heel veel geluk toegewenst met je gezin.

 • no-profile-image

  Berend

  Na het lezen van al jullie verhalen ,wens ik jullie alle geluk voor de toekomst. Kom ons een keer opzoeken .Berend en Diny Tinge

 • no-profile-image

  Bert

  Diny en Berend. He eindelijk ben ik dan weer eens aan jullie email adres kunnen komen.je bent eens verhuisd en ander email gekregen. Denk nog geregeld aan je toen we vrijdags na je projecten ons lekker lieten door zakken als je op weg was naar NL.Was altijd lachen met jouw.Liouda heeft ook veel lol gehad met jouw toen.
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Bij deze willen Liouda en ik jullie heel veel bedanken voor de reacties die we hebben gekregen op de ries naar Liouda haar geschiedenis alsgeboren en jong kind. Er waren velen reacties via boerderij en via directe email en zelfs via telefoon uit NL en er zelfs buiten.
  Deedt mij waarschijnlijk meer dan Liouda.
  Ik heb Liouda verteld de reacties en gerpobeerd het gevoel er bij mee te geven.
  Liouda neemt ze rustig op de meeste enkel ze kon zich voor stellen mij kennende het gevoel wat van jullie kant er achter zit.
  Maar Liouda zegd ja maar we zijn er toch mee op gegroeid.Voor hun en jouw komt zo iets als een donder slag maar ik en miljoenen anderen wisten toch niet beter.Het kwam gewoon en we moesten toch eten en een droge slaap plaats zien te vinden of te ontvangen van anderen.
  Liouda zegd me vanavond schrijf hun allemaal.Bedankt voor jullie bezordheid en interssen in mijn geschiedenis maar duizende niet gelukkige kinderen- ouders van de sovjet tijd missen dat nog steeds.Niet iedereen kon doen wat ik heb kunnen doen dank zij een man uit Europa waar ik van hou en me altijd heeft gezegt volhouden blijf schrijven vroeg of laat komt er wat op.En me weg gejaagd heeft met de kinderen om toen eindelijk reactie kwam te gaan. Met ogen en gedachten dicht verstand neutraal zei Bert tegen me GA.GAAN en je zult JE thuis voelen als JE er bent.Liouda JE zult me dagen niet missen want JE loopt daar waar je altijd van hebt gedroomd en wat je als gemis bij je hebt al zo lang je hele leven.Voor Liouda met kinderen ging zei ik.Vertrek meid ga vinden wat ik je nooit kan geven in je leven van mij uit.En dat is je moeder graf.Liouda`s moeder naam.Voor ons eerste kind geboren was zei ik Liouda als het een dochter is zal ze naam Antonina krijgen de naam van je Moeder.
  Liouda hoe te zeggen op schrift?Laten we maar zeggen zal haar hele leven me daar dankbaar voor zijn dat ons eerste kind haar moeders naam heeft.
  Ik ook ben er heel blij om.Namen in familie in het Russ leven betekenen veel.Ik heb het gedaan zonder enige bedoeling.Voor mij was als een dochter komt zal ze de naam van Liouda`s moeder hebben.Punt uit.
  Allemaal nogmaals bedankt voor uw mede leven.
  Liouda Antonina,Mathei en Bert

 • no-profile-image

  export

  bert en familie veel geluk samen, het was een indrukwekende serie van verhalen over de geschiedenis van je vrouw bedankt, dat we mee hebben mogen lezen.

 • no-profile-image

  jos8

  Bert , hoe is het met jou en je familie ?

  Ik lees op een nieuwssite dat er een stuw doorgebroken bij Alma Ata , laat snel weten dat dat het ' hopelijk' allemaal wel meevalt.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jos
  Ja paar dammen kapot. maar je inderdaad beter op internet kijken dan op nieuws tv hier of lokale krant. want daar zul je het veel later zien.En deden zijn er maar niemand weet hoeveel. late hulp die komt en niet echt georganiseerd om het zachtjes te zeggen.Het meer op eigen bedrijf daar heb ik al 3 weken geleden de sluis 50cm lager gezet zo dat me geen verassing komt met smelt water uit bergen.
  Groeten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.