Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Strenge winter in Noorwegen

Een strenge winter teistert Noorwegen. Het gevolg: dikke lagen rijp in de stal, en waterbakken en ronde balen die bevriezen. De koeien hebben ijs op de snorharen.

Wanneer emigrantenboeren in spe mij benaderen over het (boeren)leven in Noorwegen, begin ik als eerste over het klimaat. Hoe streng de winters in de binnenlanden zijn en dat men rekening moet houden met vijf tot zes maanden winter waarbij -30 graden heel normaal is. Ik benadruk dat men het beste een boerderij aan de kust kan zoeken, waar het klimaat door de warme zeestroom een stuk milder is. Maar deze winter is zo hevig, dat ik mijn mening moet herzien. Want wat is erger, -30 en een windstille dag met een lekker zonnetje, ergens in de binnenlanden, en met de weet dat je zomers de koeien weer naar de seter (bergboerderij) zal brengen? Of zoals het weer van de afgelopen maanden aan de kust, met gemiddeld een temperatuur van -5 graden maar met een venijnige oostenstorm erbij?

Snot waait de neus uit!

Tot nu toe is -17 graden het laagste wat bij ons gemeten is, en dit waren windstille dagen. Maar op de meeste dagen stormt het zo ontzettend hard, dat het aanvoelt als -30 en de muts je van het hoofd waait. Onder het melken zorg ik voor de kalveren, die buiten in een open schuur bivakkeren en op de ergste dagen eruitzien als ijsbeertjes. Wanneer ik de schapen de bakken met kuilvoer breng, word ik ondanks de vele kilo’s aan extra gewicht met bak en al de weg afgeblazen. Soms moet ik terug naar de stal om de melk in de speenemmers weer aan te vullen. Iedere dag, bij de zoveelste smak op het gladde ijs, vraag ik me af wanneer mijn eerste bot gebroken zal worden. De Noren zijn dit allemaal wel gewend. Zoals een ‘lekkere’ positivo al tegen me zei: “Een zakdoek heb je niet nodig, het waait je zo de neus uit!”

Schijtlijsters

In de stal hebben we ‘alleen maar’ last van bevroren waterbakjes en van de ronde balen die na twee dagen in de stal nog bevroren zijn, met als gevolg een hooivork naar de filistijnen. Het allerergste vind ik de spreeuwen die door deze strenge winter de stal als nachtverblijf gebruiken. Schijtlijsters zijn het! De koeien zijn bedekt met een deken van stront en sommige hebben zelfs de kop nog besmeurd. Ik heb er maar geen foto van gemaakt…

De weg is weg!

Eind januari ging ik om 4 uur ’s nachts een kalf de eerste fles biest geven, wat eerder op de avond, net na de geboorte, niet gelukt was. Het was -15 graden en er woedde een hevige sneeuwstorm. Terwijl ik een kop thee dronk en me in het skipak wurmde zag ik de sneeuwruimer langskomen. Wat een hondenbaan! Maar een geveegde weg, in plaats van de kortere route door de onbegaanbare weide, kwam me goed uit. Het was wel even zoeken. Want binnen tien minuten na het vegen waren grote stukken van de weg onvindbaar. Tot aan de knieën zakte ik in de bergen sneeuw. Zal ik de sneeuwruimman waarschuwen? Vragen of hij die nacht nog een keer rijdt? Ach wat! Die Noren kennen dit langer dan vandaag. Niet dus. De volgende morgen stond er een gestrande auto in de sneeuwberg.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  monique

  't is me een wintertje, ja, dat kan je wel zeggen. Diepvries rondbalen. Eerst opzoeken, sneeuwvrij maken en dan met de bijl proberen stukken eraf te hakken. Het lijkt wel beton. En dan bakken en zakken vullen, laten ontdooien en steeds een voorraadje aanmaken.
  Ok, kan natuurlijk ook zijn warmtemat kopen. Dat is te makkelijk. Nu gratis trim.
  De vorst dringt ook dwars door de tamelijk dikke muren, veel boeren hebben ook last van bevroren silogras.
  Wat is het zomers toch makkelijk.

 • no-profile-image

  pierre

  Als ik dit zo lees ben ik blij dat we in Frankrijk boeren. Gelukkig zijn de temperaturen hier wat hoger

 • no-profile-image

  struikrover

  Beste Vera ,
  Ik hoop van harte dat U Uw "boerderij" voor een appel en een ei hebt gekocht.
  Misschien kunt U de bende nog aan een halfgetikte Nederlander verkopen en met de centen iets leuks in Frankrijk kopen.
  Daar kunt U redelijk boeren in een aangenaam klimaat de vele subsidies kunt U zo in de zak stoppen.
  Richting Pyrenêen ?? , veel succes verder.

 • no-profile-image

  Deen

  Hej Vera,
  Ik weet ongeveer wat je bedoelt, wij zitten in Denemarken en daar is het ook al 'winter', van voor de kerst af met ook temperaturen tot -18 tot nu toe en ook vaak veel wind, hier aan de westkust.
  Succes en ik denk dat je dit ook zult denken; laat het voorjaar maar beginnen !!

 • no-profile-image

  casev

  Vorig jaar juli was ik in Noorwegen, helemaal tot aan de Noordkaap. Onderweg mooie gebieden gezien, met ook leuke melkvee bedrijven (gezien het aantal ronde balen, en ook wel nieuwe stallen, zelfs tot zover als ``Alta``, 200 km onder de noordkaap). Als het bij jullie al zo koud is, hoe hels moet het daar wel niet zijn?
  Nee, Noorwegen is `n mooi land..... 4 maanden per jaar.....

 • no-profile-image

  Kees Koomen

  Tsja het is wel even wennen die noorse winters. Dit jaar hier in het zuidoosten wel de koudste winter in 23 jaar en -9 C gemiddeld met ijs in het Skagerak. Heel handig is het gebruik van warmtekabels "varmekabler" hier voor de waterleiding en drinkbakken. Alleen vervelend als de stroom uitvalt of als het kouder wordt dan -25 C. Dan bevriest de boel. Heb je weer wat ekstra werk. Of je hebt met de traktor en sneeuwfrees een paar uur gereden om sneeuw te ruimen op de boerderijweg of naar voeropslag. ´s Nachts steekt de wind op en stuift alles weer dicht, heb je weer wat ekstra werk. De koeien houden de stal wel goed warm. 1 koe = 1 kwatt. Verder kunnen koeien als ze buiten lopen goed tegen de kou. We hebben wel meegemaakt dat ze bij -30 liever niet onder een afdak met stro gingen staan maar gewoon in de sneeuw buiten staan. Ook kalvingen meegemaakt onder een afdak met zeer strenge vorst. Geen probleem.
  Het voordeel met een stabiele strenge winter is dat het niet zo ontiegelijk glad wordt. Met een zachte winter krijg je hier in het binnenland een dikke laag ijs, vaak wordt het dan zo glad dat je met sneeuwkettingen niet eens de hellingen opkomt. Heb je pech dan zit je 7 maanden in de sneeuw. Hier ligt nog 65 cm sneeuw dus dat is wel niet weg voor het midden van april. Het is voor de meeste nederlandse boeren niet zo gemakkelijk om uit te leggen wat boeren in Scandinavie inhoudt. Succes ermee!

 • no-profile-image

  Kees Koomen

  Hei struikrover,
  voor het zachte klimaat is zuid Frankrijk een betere plek, doch voor de vele landbouwsubsidies zit U toch echt op de verkeerde plek. Dan raad ik U aan om naar Noorwegen te komen om een veelvoud van EU landbouwsubsidies in uw zak te steken (zoals U het noemt).

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.