Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Schaamteloze plucheklevers

Het PVV zou inkrimpen, maar bij een wel krimpend takenpakket wilde toch niet één bestuurder of commissielid weg. Beschamend, vindt het Boerderij-lezerspanel.

Het is het Productschap Vee en Vlees (PVV) dik een jaar na de onverkwikkelijke affaire-Ramekers wéér gelukt: de schijn wekken dat de bestuurders van deze club meer bezig zijn met hun eigen comfortabele plucheplekje warmhouden, dan met het dienen van de boeren, tegen zo laag mogelijke kosten, zodat ook de heffingen zo laag mogelijk kunnen zijn. Dit is de enig mogelijke, voorlopige conclusie nu de nieuwe PVV-voorzitter Steven Lak heeft moeten toegeven dat de gewenste en verwachte krimp van het productschap toch niet is gelukt. Niet één bestuurder of commissielid wilde kennelijk weg.

PVV doet niet wat boer wel móet: zo zuinig mogelijk zijn

Wat menige boer moet, namelijk elke cent afknijpen omdat zijn bedrijf anders gewoon omvalt, dat doen de PVV’ers niet. Ze hóeven het niet, de boeren betalen toch wel. Het Boerderij-lezerspanel keurt dit sterk en bij grote meerderheid af. 48 procent zegt: zeer slecht, die PVV’ers zijn schaamteloze plucheklevers op kosten van de boer. Nog eens 41 procent vindt: slechte zaak, dit kan het PVV financieel niet maken.

Weinig begrip

Slechts 5 procent kan maar enig begrip opbrengen voor het onvermogen tot zelfkrimp van het PVV, en zegt: hoogstens vervelend, natuurlijk hechten die bestuurders en commissieleden aan hun (ook financieel) interessante functie.

83 %: met PVV is fundamenteel iets mis

Maar iets meer dan een jaar geleden was er de zaak-Ramekers, waarbij die vertrekkende PVV-voorzitter een geheime en riante vertrekregeling bleek te hebben gekregen. Die was in een bestuurlijk onderonsje bekokstoofd en vastgelegd in een geheime ‘bij-brief’ bij de officiële, soberder regeling. Ook deze riekende zaak, inclusief de nasleep ervan, wekte al woede, én de schijn dat men zich in het PVV niet zo bewust is van het feit van wiens geld men dit soort schimmig luxegedrag kan vertonen: van bóerengeld.
Ook nu is er die schijn. Het nieuwste PVV-incident staat dan ook niet op zichzelf, vindt het lezerspanel. Maar liefst 83 procent van de honderden (voornamelijk) boeren die meededen, zegt: ja dit zegt iets over het PVV, dit bewijst dat mensen daar er vooral zitten voor het geld of zichzelf, en niet voor de boeren.
Zoals een panellid me gisteren aan de telefoon al vertelde: hier kan het toch eigenlijk niet bij blijven. Lees daarover meer op de panelpagina, volgende week in Boerderij.

Geef ook uw mening!

Ook uw mening geven? Geef u dan hier op voor het lezerspanel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Het PVV roept met dit soort besluiten een ingrijpen van de overheid over zich af,dit is gewoon onbehoorlijk bestuur men geeft geen inhoud aan de uitgangs punten van de PVV en geen uitvoering aan eerdere bestuurs besluiten die toendertijd genomen zijn onder druk van de politiek om te mogen overleven.Ik herhaal nog maar eens het zijn witte boorden criminelen die geen uitvoering geven aan bestuurs besluiten i.v.m. eigen vergoeding. Opheffen !!!!!!!

 • no-profile-image

  simpele boer

  De bestuurders die af en toe hun gezicht laten zien in een PVV vergadering strijken al snel 15-20 duizend euro op per jaar. Het is daarmee een zeer lucratieve club geworden. Betrokkenen worden hierbij ziende blind en ervaren door de exorbitante vergoeding hun baantje en hun ego als zeer belangrijk. Dezelfde mensen vind je in talrijke andere clubs als coöperatiebesturen en bij de belangenbehartiging. Opgetelt schraap je al snel 100-150 duizend euro bij elkaar met al deze zeer belangrijke functies.......

 • no-profile-image

  Boze boer

  Ik heb hier al eerder op gereageerd en ik vind het tijd dat de agrariers veel meer moeten reageren tegen pvv . dit moet zo snel mogelijk opgedoekt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.