Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Registratie klauwgezondheid

Het lijkt erop dat klauwen geregistreerd gaan worden. Daarmee zullen boeren veel geld besparen.

De Denen zijn, in een Europees project, al een tijdje bezig om een registratie van klauwproblemen en –behandelingen op te zetten. Ook in Nederland komt er iets van de grond dat lijkt op waar we in Denemarken mee aan de slag zijn, las ik deze week op Boerderij.nl. De rundveepedicures, CRV en GD trekken samen op in het project Digiklauw, dat gegevens via internet ontsluiten zal. Dat is voor veel mensen interessant: eindelijk een extra managementstool.
De richting is duidelijk: de politiek wil het aantal aandoeningen en medicaties bij dieren terugdringen, hoe dan ook. Dat de sector daar op dit deelgebied op vooruitloopt, is een goede zaak.

Boer is de winnaar

De boer is de winnaar bij de invoering van een registratie van klauwgezondheid. Hij kan in ieder geval zien, op basis van uniforme registratie, hoe de gemiddelde klauw ervoor staat. Dat kan hij zowel op zijn bedrijf als in zijn groep van bedrijven. Daaruit zijn de focuspunten voor zijn eigen bedrijf te halen. De getallen die uit een systeem als Digiklauw komen, bieden ook een goede basis voor gesprekken met de voervoorlichter en de dierenarts.

Vergis je niet, een goede klauwgezondheid betaalt zich dubbel en dwars terug. Zo is berekend dat de gemiddelde klauwtoestand al ruim €250 per koe per jaar kost. En dan praat je nog maar over het gemiddelde. Natuurlijk weten de meeste veehouders wel wat er aan de hand is met hun koeien. Maar het is vaak wel een eyeopener als er getallen komen, die ook nog eens door te rekenen zijn tot euro’s.

Extra werk

Voor ons als klauwbekappers geeft de invoering van registratie weer extra inspanningen op een gebied dat de meesten weinig trekt: papierwerk en automatisering. We moeten in ieder geval op cursus, want een registratie moet je wel op dezelfde manier uitvoeren: gelijke getallen en gelijke omschrijvingen, anders is registratie zinloos. Wij moesten voor onze beroepsopleiding ook registreren, dus we zijn al een beetje voorbereid.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Landmand

  Hej Jeroen.

  Ik zag dat viking momenteel het touch skreen voor op de box in de aan bieding heeft. Ben je van plan er een aan te schaffen of wil je eerst op papier registreren en achteraf in voeren.

 • no-profile-image

  Jeroen

  De bedoeling is om de touchscreen via Viking te kopen.
  We(als pootbekappers/veehouders)kunnen er wel tegen zijn of niet het voordeel er van in zien, maar het gaat verplicht worden, iedergeval in DK.
  Vele collega´s willen nog niet of wachten af, twijfelde ook eerst, maar ben er mee bezig. Houd U wel op de hoogte :)
  En met geld er mee verdienen, bedoelt,als men de cijfers ook gaat gebruiken.

 • no-profile-image

  Landmand

  Ik kan best een voordeel zien in registratie.
  Als je er mee kunt aantonen dat bepaalde (miljovriendelijke) vloertypes slecht zijn voor de klauwen.
  Als er genoeg aanmeedoen moet je in principe kunnen aantonen welke vloer het beste is.(voor de koe)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ja en Nee.
  Nadeel is dat er zoveel dingen meer invloed hebben,zoals voeding.
  Maar je hebt gelijk met dat vloeren gebeuren puur milieu is,dan hoor je ze niet over dierwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.