Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Platteland depressiever dan stad

Het platteland is niet langer een relaxte plek. De stress is er toegenomen, zodanig dat plattelanders nu vaker depri zijn dan stedelingen.

Het is een sombere boel op het platteland. Althans, als ik een grootschalig onderzoek van Nemesis moet geloven. Dat is een organisatie die vinger aan de pols houdt als het gaat om de geestelijke gezondheid van Nederlanders.

Jachtig stadsleven

Tien jaar geleden waren stedelingen het meest depressief. Zij bleken veel vaker een zogenoemde stemmingsstoornis te hebben dan plattelanders. Dat leek me wel logisch; wie zou er niet depri worden van een druk en jachtig leven in de stad?

Plattelandsbestaan is opgejaagd

Maar de tijden zijn kennelijk veranderd. De komst van internet heeft het plattelandsbestaan opgejaagd, met meer depressieven als gevolg. Nog een reden: tegenwoordig hebben vrijwel alle plattelanders een auto, per voordeur meestal zelfs twee. De mobiliteit is toegenomen en ook dat geeft stress, aldus de onderzoekers. En stress kan tot stemmingstoornissen leiden.

Dreigend huisartsentekort

Het Nemesis-onderzoek is niet zomaar een onderzoekje. Er wordt beleid op gebaseerd, zoals: hoe komt het aanbod van geestelijke zorg eruit te zien? Deze week werd bekend dat het platteland kampt met een dreigend tekort aan huisartsen.
En er waren al te weinig verloskundigen. Ik voorzie voor het platteland ook een tekort aan psychologen en psychiaters.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Margreet goed om te weten dat het platteland nu gestrester is dan voorheen. Alleen weten we de oorzaak niet en ook weten we niet wie deze cijfers veroorzaken. Zijn de boeren en hun gezinnen gestrester of zijn het de stedelingen die vol stres richten plattelad gingen om te herstellen, maar helaas nu zgn. forensen syndrome lijden? of is het jeugd lijdend aan het >keet syndrome<.
  Laten wetenschappelijke onderzoeken eens duidelijker zijn. Zodat de gewone mens zijn conclusies kan trekken en zijn levenstijl kan aanpassen om de stres de baas te worden / blijven. Meer huisarten en sociale werkers helpt heus niet.

 • no-profile-image

  boerin

  Vroeger was de enigste dead-line de melkrijder en goede voederwinning. Nu is het een ramp als internet of computer hapert; want dan kun je niet op tijd iets aan of afmelden. Zoveel meer ha's en MK's zoveel meer risico op storing en geboorte-problemen. Een dier mag wel gezien worden maar niet geroken.

 • no-profile-image

  herwin

  Margreet, het leven in de stad hoeft niet jachtig te zijn, het is maar net hoe je ermee omgaat. Je hebt het grotendeels in eigen hand.Echter, is de druk op het boerenleven komen te staan. Grotere bedrijven, lagere marges en dezelfde hoeveelheid werk. Internet jaagt het leven op ? Zet die computer toch uit en maak tijd voor elkaar. het huisartsen tekort ligt aan de bezuinigingen uit Den Haag. In Frankrijk heb je een huisartsenpost met drie artsen voor 1 dorp van 1200 inwonders + het laagbevolkte achterland.

 • no-profile-image

  marnix

  Nu pas voel ik mij depressief... En een geschoolde zielenknijper om er over te praten (vergoed door mijn ziektekostenverzekering) is hier ook niet om de hoek te vinden. Dus moet ik daarvoor de boer op. Tijd vrijplannen, Tijd vrij maken. Kan ik dat? Wil ik dat? Red ik dat? Tractor start niet. Waterleiding bevroren. Koe op kalveren. Schapen aan het oonen. :S pffffffffffffffffffffffffffffffft mijn fluitketeltje loopt bij de gedachte al over....

 • no-profile-image

  jantje

  Ik denk dat mevrouw gelijk heeft.
  De mentaliteit in de stedelijke gebieden is meer van genieten en daarna zien we wel. De voorzieningen zijn er in het algemeen beter en dichterbij. Tegenover de plattelander afgezet, die meer bikkelen moet op allerlei gebied, minder voorzieningen heeft en daarbij ook nog van hogerhand precies zover uitgemolken wordt dat hij/zij nog net zal doorgaan. Een en ander doet een hoog waarhedisgehalte in dit onderzoek vermoeden.

 • no-profile-image

  Han

  Het Russische stres probleem wordt door de patient zelf opgelost met zijn vrienden / vriendinnen. Denk niet dat het Russische platteland zonder internet, zonder werk(druk), maar ook zonder geld >geen stres oproept. Ik begon met zelf redzaamheid, de Rus doet zijn probleem af met de nodige Wodka, spek, bevroren vis o.i.d. en een open gesprek met mede drinkers. Een heilzame methode en minder duur en minder gestrest dan een afspraak met de psycho therapeut. Lukt deze methode niet voldoende dan is er de >berusting<.Laat een ding duidelijk zijn zonder >sociale< samenhang werkt hun systeem ook niet.

 • no-profile-image

  jantje

  @ han meshovsk, het zou een mooie cultuuromslag zijn als het door jou genoemde voorbeeld ook hier gevolg zou kunnen vinden. Met iets minder alcoholgebruik i.v.m. met de lichamelijke gezondheid.

  Maaar als je hier alcohol drinkt ben zomaar ineens een crimineel,
  die gemakkelijk geplukt kan worden door de overheid

 • no-profile-image

  Han

  Jantje. O.K. wodka?? Maar Wodka ontremt de geest en dat werkt spraak makend. Zijn wij dronken na 4 glazen de Rus kan 0,5 ltr aan en je merkt nog niets.
  Een cultuuromslag zou inderdaad veel ellende voorkomen. Wie van zijn hart een moordkuil maakt leeft moeilijk. Ons is niet geleerd de vuile was buiten te hangen. Doe je dit wel schrikt de hele goegemeente is dood en ontdekt ook zaken in zichzelf die hij liever onder pet houdt. Dus liever vroeg of laat stres oproept, >midlive crisis<.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.