Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Na koude winter hete politieke zomer

Hier in Moskou is het nog steeds flink winter.In Nederland staat ons nog een hete politieke zomer te wachten. Let daarbij op Wilders, die stemt vaak mee met Thieme.

Ik verbaas me altijd over de winter in Nederland. Bij het minste of geringste zijn we van slag en bij een beetje winter loopt alles uit de hand. Het strooizout is op, de treinen en bussen rijden niet, grote files, veel spoedreparaties aan de wegen en ga zo maar door. We doen altijd een beetje negatief over de Russen die niks kunnen, maar op dit gebied kunnen wij Nederlanders nog heel veel van hen leren. De treinen rijden hier keurig op tijd, ook de bussen rijden door de sneeuw en de wegen zijn ook niet zo stuk gevroren, zoals in Nederland. Ook is iedereen druk in touw om zijn stoep te vegen. Daar kunnen we in Nederland alleen maar over zeuren.

Problemen ontstaan pas na bemoeienis

Zolang wij er ons niet mee bemoeien in Rusland, gaat het wel goed. Maar zodra wij denken dat de winter wel meevalt, en we gaan denken dat ventilatie in stallen belangrijk is en we daarbij met alle mogelijke hightech moeten gaan werken, dán kan het wel eens uit de hand lopen. Zo hoorde ik afgelopen week dat een bedrijf met 16 melkrobots drie dagen niet kon melken omdat alles bevroren was. Arme mensen, die daar werken, en arme koeien. En dat mede dankzij die Westerse specialisten van grote firma’s, die zo nodig het duurste van het duurste en het nieuwste van het nieuwste willen verkopen, zonder rekening te houden met de lokale omstandigheden.

Koeien hoeven niet te lijden

In Nederland hadden we ook wel last van de vorst, maar daar hebben we geen extreem grote bedrijven, er is een op-en-top management door boeren die eigenaar zijn en die dag en nacht op het bedrijf leven en werken, en Nederland heeft een prima infrastructuur van dealers en leveranciers. Dus ís er al een probleem, dan is dat in een mum van tijd opgelost en hoeven koeien niet te lijden. Op de Nederlandse boeren mogen we daarom best iets trotser en zuiniger zijn.

Hete politieke zomer

Nu kom ik weer terug bij de hete politieke zomer die ons te wachten staat, met twee belangrijke verkiezingen. Iedereen in de sector weet dat Marianne Thieme de landbouw geen warm hart toedraagt. Maar wat velen zich niet realiseren is dat Geert Wilders bij veel moties van Thieme met haar meestemt. Wilders draagt de landbouw dus ook geen warm hart toe. Hij heeft ook bijgedragen aan het om zeep helpen van de nertsenhouderij, en wie weet in de toekomst van andere intensieve veehouderijsectoren.

Foto's: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erik

  Nu moet ik ook de Nederlandse high tech specialisten een helpend woord schrijven, aangezien ik weet dat Russen nog iets beter kunnen dan wij... Eigenwijzer zijn..Ze zullen nooit naar iemand luisteren, tenzij je op de tafel gaat staan en rood aanloopt.
  Enne, even over de wegen...Als je even buiten Moskou loopt dan weet je ook dat een gat meer of minder ook niemand koud of warm maakt. In Nederland is een gat in de weg, zoiets als er twee steentjes los zitten, hier in het oosten pas als je de wielen van de auto afbreken..
  Verder wel grappig hierzo

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Rene even geen Rusland maar een link naar de Steungropen van Thieme in USA. In dit voorbeeld zie je het gevaar van een te >ruime< wet m.b.t. tot doerwelzijn.
  http://www.consumerfreedom.com/news_detail.cfm/h/4085-old-mcdonald-stands-up-to-animal-bullies en zo zijn er in dat grote land waar alles mag en kan meer voorbeelden van strenger en erger dan bij ons.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi rene.
  Dacht al waar zou onze blog Rene toch zijn.Lang niks van hem gezien.
  Ventilatie is en zal het belangrijkste blijven in hele mens en dier sector.Geen goed koper medicijn dan gezonde lucht.Geef je gelijk je moet niet buiten Europa met knopjes komen waar die niet nodig zijn en ik bedoel knopjes die echt echt niet nodig zijn.
  Waar jij werkt en ik en velen anderen in het zo door ons geliefde oud Rusland.Daar zijn mensen dag en nacht als baas zegt daar moet iemand zitten.Dat in de nacht een flesje 40% of meer de ronde gaat daar is weinig aan te doen.Maar eigen ervaring is op eigen bedrijven die ik heb gehad en tot vandaag dat toch 80% gedaan word.Voor de overige 20% is het een heel goed kopen oplossing een alarm als temp of % lucht vochtigheid te hoog op loopt een heel luide sirene. die je zelf hoort zo als ik op bedrijf woon. woon je er niet dan zal dat als nog de % drinker waker maken en of de bewaking en zal zijn werk slingerend als nog doen.
  Over NL Rene zeg ik niks.Is voor mij ook onvoorstelbaar.En ben blij hier te zijn waar je niet weet wat morgen je brengt.Maar wel wetende dat het een groot stuk van je zelf afhangt en niet van de soort stumpers waar jij het over hebt op dat NL punt.Ben blij eigen persoon en eigen baas te zijn in een niet gecontroleerde NL wereld.
  Ben net terug van een onvoorstelbaar bedrijf. miljoenen geïnvesteerd in levende have en machines.Eigenaar was na 10 minuten gek op mij om dat ik hem wat had laten zien wat de koeien deden wat echt niet deugde en zijn werknemers het nooit hadden gemeld om dat ze het niet als het eerste en ergste fout van voedings tekort teken hebben gezien of onder kent. Ik was echt blij weg te zijn van daar vandaag want eigenaar wou me gewoon niet meer laten gaan na nog wat meer kleine koeien houderij fouten te hebben gezien en gemeld en uitgelegd waarom wel of niet.Eigenaar zou komen naar mijn bedrijf en me dan proberen te vermurwen dat ik eigen bedrijf verlaat en bij hem zou blijven.Dat waren zijn afscheids woorden.
  Bert

 • no-profile-image

  Anton

  Zo te zien hebben ze in Moskou er ook een handje van eerst de straat voor auto's sneeuwvrij te maken en de voetgangers maar hun nek en benen te laten breken! In Kazakhstan en Kyrgyzstan wordt er altijd hard gewerkt om de straat sneeuwvrij te maken en de stoep wordt vergeten. Lastig om dat aanwonenden te laten doen als die allemaal in een flat wonen, dus die mooie Nederlandse regel van je eigen stoep vegen bestaat vast niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.