Rundveehouderij

Achtergrond 514 x bekeken 5 reacties

Dat worden heel wat veldinspecties

DR maakt er een potje van met de herziening van de perceelsregistratie, als het Boerderij-lezerspanel enige indicatie mag zijn. Bijna 40 procent zegt dat de correctie op zijn of haar bedrijf misging.

Wie aan de boer zijn grond komt, komt aan de boer zelf. Dat merken Dienst Regelingen (DR) en diens moederschip, het ministerie van LNV, nu al tijden aan den lijve. Want de grootschalige perceelsherziening door DR - waartoe Brussel Nederland verplicht - leidt tot gemor. Veel, heel veel boeren blijken minder land te hebben dan ze dachten. Landelijk is dat zelfs dik 2 procent minder. Dat is toch balen als je er ook voor je inkomsten (toeslagen!) deels van afhankelijk bent.

Nieuwe klap voor imago ambtenaar

Operatie Luchtfoto, zoals ik het maar even noem, leidt vooral tot een administratief slagveld. Houtwallen, sloten - het vertekent het perceelsbeeld. Op dit vlak komt niet alle zegen van boven, zullen we maar zeggen. Daarbij is er ongewenste extra administratieve rompslomp voor de boeren én de Assense en Haagse ambtenaren. Waarbij die laatste groep, lijkt me, ook nog eens wat nieuwe imagoschade ‘mag’ incasseren in de landbouw. Want zoals gezegd, kom niet aan de grond.

Perceel bij bijna 40 procent fout herzien

Het lezerspanel heeft afgelopen dagen enkele vragen over die voortgaande perceelsregistratie beantwoord. Lees er komende dinsdag, 9 februari, meer over in Boerderij. Wel nu alvast een tipje van de sluier opgelicht. Krap 40 procent van de panelleden heeft de eigen perceelsherziening al gecontroleerd via Het LNV-loket en daarbij vastgesteld dat de herziening niet correct was; althans, volgens de panelleden zelf. En dan is er nog een grote groep, ruim 20 procent, die de correcties nog niet eens heeft gecheckt.

Veldinspecties

Wie over zijn grondoppervlak in de clinch ligt met Dienst Regelingen en er niet uitkomt, kan in het uiterste geval altijd nog vragen om een veldinspectie. Dan moet de boer in kwestie wel onder meer met eigen onderzoek te velde (met meetlint of gps) hebben aangetoond tot andere metingen te komen dan Dienst Regelingen. Als onder meer daaraan is voldaan en er dus een conflict is met DR, is die dienst tot zo’n inspectie (op rijkskosten!) verplicht. Dat is een uitvloeisel van een eerdere gerechtelijke uitspraak van het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBB). Misschien heeft het ministerie van Landbouw gedacht dat die allerlaatste strohalm hoogstens zou worden gegrepen door een enkeling die het koppig beter denkt te weten dan de mensen van Operatie Luchtfoto. Maar dat zou wel eens heel anders kunnen uitpakken. Bijna de helft van het lezerspanel zegt nú al: ik maak desnoods van die optie gebruik, ik vraag als dat kan bij een conflict op rijkskosten een veldinspectie aan. Ook hierover meer in Boerderij 19 van dinsdag 9 februari. Hoe dan ook, dat krijg je als je aan de boer zijn grond komt; daar kom je niet makkelijk mee weg.

Geef ook uw mening!

Laat ook uw stem meetellen, en meld u aan voor het lezerspanel van Boerderij!


Deze weblog is naar aanleiding van een van de reacties iets aangepast, 5 feb 2010 19:58 (RB)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kremer groningen

  Ik heb nu 3 maten voor een perceel, een kadastrale maat, een gemeten maat en een topografische maat. welke moet ik hanteren???
  Ik heb bezwaar aangetekend en heb gevraagd om een topografische kaart zodat ik het kan nameten, die ik pas verkrijgbaar bij de jaar opgave. snap je dat nou???

 • no-profile-image

  v d Steege

  Met zn allen boycotten die instanties

 • no-profile-image

  Jorian Borst

  Op het moment van dit schrijven is er nog niks bekend bij dienst regelingen over veldinspecties.

  Wij meten op het moment veel percelen van agriers na met gps meetsysteem in het veld. Zodat wel de daadwerkelijke oppervlaktes eruit rollen. Hieruit blijkt wel dat bijna alle percelen qua oppervlakte anders uitkomen dan dr zegt.

  Een aanpassing via de website van de perceelsgrenzen met als onderbouwing ons meetrapport is meestal voldoende.

  Alleen zijn helaas de kosten nog wel voor de agriers...

  Ben benieuwd waar dit naartoe gaat.

 • no-profile-image

  T.Schermerhorn

  Ik vind het ronduit belachelijk.
  Geef je al jaren keurig 37 percelen op met de bijbehorende opp. totaal 81 ha.
  Na correctie van dr heb ik er 49 en nog 3ha minder ook terwijl de aid de agelopen 6 jaar al 2x een groot deel van de percelen met gps had nagemeten en zelfs op een grotere opp. uitkwam.
  Die maten kloppen niet zegt men bij dr.

 • no-profile-image

  wim

  Ook ik ben grond kwijt ongeveer 10 procent . Ik zou iedereen als tip geven om de percelen zelf te veranderen in de oude staat en zet er maar bij dat je niet meedoet aan landjepik . Als iedereen dat nou doet laat dr het dan maar uitzoeken???????

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.