Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Boerenbuurman is een lastpak

Burgers als buren kunnen lastig zijn, maar boeren ook. Wat als een agro-buurman plannen heeft die een collegaboer kunnen schaden?

Zodra in de buurt een boerderij te koop komt te staan, steken boeren hun nek uit. Komen er mensen kijken? En wat zijn dat dan voor types? Het is niet alleen nieuwsgierigheid die boeren aanzet tot gluren, het is ook bezorgdheid. Want burgerburen kunnen het een boerenbedrijf soms heel lastig maken. Echter, een boerenbuurman is ook geen garantie voor een vlekkeloze agrarische bedrijfsvoering.

Pas sprak ik een varkenshouder met een koeienbuurman. Die laatste had vergevorderde plannen om zijn bedrijf om te toveren in een recreatiebolwerk. Camping, speelparadijs voor de kids en een restaurant voor de ouders. Op de kaart natuurlijk producten uit eigen stal. De schatting is dat er per jaar 90.000 bezoekers op af zullen komen.

De varkenshouder schrok zich een hoedje en tekende bezwaar aan. Hij voorzag problemen met zijn eigen bedrijfsplannen, helemaal omdat dergelijke recreatieve bedrijven de neiging hebben enorm te groeien. Wat begint in een schuurtje, kan zomaar uitdijen tot een mega-gebeuren. Prachtig natuurlijk, maar niet als je ernaast woont en een varkensbedrijf runt.

De varkenshouder had dan ook bezwaar aangetekend. Dat werd per kerende post afgewezen. Natuurlijk was de boer kwaad. Om de afwijzing en om het feit dat de gemeente al jaren gedoogt dat de koeienbuurman veel meer campinggasten heeft dan hij wettelijk mag. En als de varkenshouder eens een varken boven de vergunning zit, heeft hij meteen de AID aan de broek hangen. Dat voelde zeer onrechtvaardig maar het was vechten tegen de bierkaai.

Kortom, of het nou burgers of boeren zijn, ze kunnen je beiden in de weg zitten. Met buren moet je simpelweg mazzel hebben.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Margreet moet je met buren >mazzel< hebben of in goed overleg samenleven? In jouw geval heb je gen problemen en in het twede kun je in jouw voorbeeld samen verdienen aan de gasten van de ene.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Ik heb een hekel aan boerenburen die tegen plannen van de buurman bezwaar aan tekenen. Dan is het toch gewoon een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ik ken twee ondernemers die vlak op elkaar wonen, 1 met varkens de ander met kalveren. De kalverboer breidde uit, daarna de varkensboer, toen de kalverboer en zette daarmee de varkensboer op slot. Voor die uitbreiding kocht hij wel bouwgrond van de varkensboer, voor veel geld, maar in goed overleg. Door veranderde regels kon later de varkensboer weer uitbreiden, maar belette daarmee wel het uitzicht van de kalverboer. De ondernemers kunnen echter nog steeds goed met elkaar, en respecteren elkaars uitbreidingsdrift. Procederen komt in beider hoofd niet eens op.

 • no-profile-image

  .

  Margreet ik hoop dat jij een keer over het leet van ondernemers wilt schrijven die in problemen zitten die de bank veroorzaakt.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Verwijderd, niet terzake doende. RB

Of registreer je om te kunnen reageren.