Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

35.000 euro ‘kleingeld’

De Taliban hebben de Kuchi leiders ‘gewaarschuwd’ om mij niet meer te zien. Dat maakt het uitvoeren van het project hier nog lastiger, en het is in Afghanistan al niet bepaald doorsnee.

Projecten uitvoeren wordt er hier niet makkelijker op. Zeker nu de Taliban een dreigement hebben geuit richting mijn contacten. Die mogen niet meer naar Kandahar om mij of andere organisaties te zien. De clanoudsten hebben samen de Kuchi-leider, die opgepakt was door de Taliban en al voor een ‘volksrechtbank’ stond, vrijgekocht voor ongeveer €28.000. Dat is een gigantisch bedrag voor deze mensen. Het geeft ook aan dat het niet alleen om ideologie gaat. Deze Taliban spreekt alleen Urdu. Het zijn dus niet eens Afghanen maar waarschijnlijk Pakistanen.

Contracten smokkelen in boter

We kunnen de mensen dus niet oproepen. Ze smokkelden de contracten voor herbevolking van de schaapskuddes naar de stad. Die contracten waren listig verborgen: opgerold in plastic en ingegoten in boter. Over inventiviteit gesproken! Maar al met al is het toch triest: de voederbank werkt niet meer, want mensen durven het voer niet op te halen.

Termijncontract voor mais

Nou gaat hier alles toch al anders dan je gewend bent. Ook als je hier langer zit, sta je geregeld voor verrassingen. Zo ontdekte ik dat we geen 100 ton mais kochten, maar een soort van termijncontract met een handelaar. Hoe leg ik dat uit aan de donor dat we een Pashtun honour-contract hebben, maar eigenlijk geen mais in een opslag. De voordelen zijn wel duidelijk: omdat we geen mais in opslag hebben, kan het niet gejat worden, niet opgevreten worden door muizen of ander ongedierte, en het kan niet bederven in een van die altijd lekkende schuren. We kunnen het op afroep krijgen waar we het nodig hebben, alleen hoe krijgen de Kuchi het op de plaats van bestemming?

35.000 euro ‘kleingeld’

Nog zoiets bijzonders, wat je in Nederland niet snel zult zien: €35.000 ‘kleingeld’, cash aanwezig in de projectadministratie. Maar ik snap het wel, na de uitleg van mijn Afghaanse collega: “Dat laat je toch niet op een bank staan, hoe kun je die vertrouwen?” Hij vervolgde zo: “Ik heb het uitgeleend aan een business man met garantie van drie anderen: veel veiliger!” Allemaal zeker waar, ik geloof het, maar die externe accountant zou er wel eens anders over kunnen denken. Niet afstorten van €35.000 kasgeld en niet afstorten is een soort van doodszonde in de gereguleerde wereld van de donors! Nou ja, we hoeven niet bang te zijn dat er een externe accountant daar de boeken gaat doen! We hebben besloten het project maar tijdelijk stil te leggen. Als Obama’s ‘surge’ resultaat heeft gaan we weer door, maar ik heb er een hard hoofd in.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  casev

  intressant om te lezen. Mooi dat je zulk goed werk daar doet Anton, maar of er hoop is voor dat land?.....

 • no-profile-image

  Anton

  Beste CASEV, Er moet ALTIJD hoop zijn en blijven dat het ooit beter wordt. Zolang er mensen zijn is er hoop. De Kuchi zelf zeggen dat het beter gaat met ze: ze hebben weer wat schapen, het heeft geregend, er is gras. Politiek is het nog een chaos in Afghanistan, maar ook daar zijn de dingen nu in beweging: er wordt gepraat over een grote vredesconferentie: thee drinken en alle partijen laten praten, op zijn Afghaans. De enige weg!

 • no-profile-image

  Rene

  Dag Anton,
  Erg interessante verhalen. In één keer schrijf je over de bedreigende situatie in Afghanistan voor jou persoonlijk. In vorige berichten hebben we hier nauwelijks over gehoord. Zou je kunnen uitleggen waarom dit nu zo ineens plaatsvindt?
  Kunnen deze berichten voor jou of anderen geen gevaar vormen? Jouw naam en google translate zijn gemakkelijk te vinden voor een groot deel van de wereld...

 • no-profile-image

  Anton

  Beste Rene,
  Het wordt overal onveiliger in Afghanistan, maar in het zuiden is het erg snel onveiliger geworden het laatste jaar. Ik reis steeds minder overland, vlieg naar Kabul inplaats van overland uit Tajikistan en de laatste 3 jaar vlieg ik vanuit Kabul naar Kandahar; daarvoor ging ik nog in een anonieme taxi, omdat ik het VN vliegtuig niet vertrouwde. Als de Taliban en handlangers ook de boerderij weblogs al scannen dan is het inderdaad een organisatie, die nog meer onderschat wordt dan nu al het geval is. De mensen waarmee ik werk zijn, net als ik, bekend bij de Afghaanse Taliban, maar daar hoeven we niet echt bang voor te zijn. Het wordt listiger als de buitenlandse "Taliban" he op ons gemunt zouden hebben, maar die worden op het moment bezig gehouden met vechten. En ik moet eerlijk bekennen, dat ik ook al vaak "Insh'Allah!" begin te zeggen als ik weer ergens heen ga. Risico's zijn te vermijden of verkleinen, maar nooit uit te sluiten. Ik probeer goed te luisteren naar mijn Afghaanse collega's over wat ik wel en niet moet/kan doen. Dus....fietsen door Kabul en Kandahar doe ik niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.