Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Wat als stier Arie had geheten?

Het triple A-systeem bestaat 60 jaar . Het is Ontworpen to help Farmers breed better cows en is volgens Jeroen van Maanen superieur aan hightech-fokkerij.

Het Triple A-systeem is 60 jaar geleden in Amerika bedacht en uitgewerkt door Bill Weeks. Zijn motivatie was even simpel en helder als zijn systeem: boeren helpen betere koeien te fokken.
Zelf ben ik tien jaar geleden gebruik gaan maken van dit systeem.

Achteraf bezien had ik al vóór dat moment mijn ‘aAa-momenten’. Het eerste dat mij te binnen schiet, dateert van 1994: een bedrijfsinspectie door Ben Dol. Ik was 17. Dol stond voor mij synoniem voor ‘Het Stamboek’: autoritair, pedant en alleswetend. Een vaars kreeg 77 punten voor de benen vanwege haar voorbenen die vóór elkaar stonden in plaats van naast elkaar. Ik vroeg of dat aan de benen lag of aan de bouw van de koe of voorhand. Dol zag een verkeerde stand van de benen en rekende de koe daarop af. Hij zocht niet de oorzaak van het probleem.

Nog steeds is dit de actualiteit, de ‘veeverbetering’ schrijft voor hun zélf opgestelde ideaalbeeld te bereiken.
Wij aAa-mensen kijken een stap verder. Wat zien we en wat is de oorzaak?  De waarom-vraag leidt ons tot het antwoord wat te veranderen voor verbetering. Deze extra stap, kijken naar wat de werkelijke oorzaak is van een probleem, is voor mij dé basis van de aAa-methode.

Ik las pas nog een interview met Bill Weeks uit 1961. Op de vraag of koppels koeien uniform van type zijn, antwoordt hij: „Koppels koeien zijn in het algemeen erg uniform. De erg melktypische koe met welgevormde uier en rechte/strakke bovenlijn domineert. Problemen zoals onderontwikkeling (vooral in breedte en capaciteit), over-verfijning en vruchtbaarheid en afkalfmoeilijkheden nemen toe. Helaas, de bronnen voor grote, ruime en brede koeien, die nodig zijn om deze moeilijkheden te corrigeren, zijn beperkt.”Anno 2010 gelden deze woorden misschien wel meer dan ooit. Ik vind het fantastisch dat in een zichzelf op de borst kloppende fokkerijwereld een simpel en ingenieus systeem als aAa na 60 jaar nog niets aan kracht ingeboet heeft. Als geen ander doet het waarvoor het ooit is opgericht: ‘To help farmers breed better cows’.De veefokkerij verkeert momenteel in de hoogtijdagen van de revolutie genomic selection. Vrij vertaald: het niet meer van buiten maar juist van binnenuit kijken of een koe goed of slecht is. De koeien- en paardenfokkerij kennen linken. Als mijn opa, fanatiek koeien- én paardenfokker, een paard moest kopen, joeg hij het 100 meter over straat, om direct te zien of het goed of niet goed was.

Tegenwoordig zijn ook bij paarden röntgenologische onderzoeken en computermatig berekende indexen de leidraad in de fokkerij. Met het binnenstebuiten keren van dieren vergaren we een schat aan informatie. Maar die zegt niets over de onderlinge verhoudingen in het dier en het functioneren als geheel. Dat kan aAa wél. Triple Akent al sinds de oprichting weerstand vanuit de algemene veefokkerijwereld. Toen boeren aan Weeks vroegen welke stieren te gebruiken, tipte hij stieren waarvan hij wist dat ze de veestapel van de boer konden corrigeren en kwaliteiten toevoegden. Dit botste met partijen met commerciële belangen. Dit is nog altijd zo.

Terugkijkend naar de Holsteinisering van Nederland, kennen we allemaal de eerste generatie levend geïmporteerde stieren, zoals Tops, Silver en Bill. Alle drie het resultaat van aAa-paringen. Bill, voluit Mowry C Bootmaker Bill, werd geboren op het Mowry-bedrijf, eveneens de fokker van Mowry C Citation Rocket. Mowry was een vroege aanhanger van Bill Weeks en zijn aAa-systeem en vernoemde stier Bill naar Bill Weeks.

Er is nóg een link tussen koeien- en paardenfokkerij: de hoofdinspecteur, bij zowel paarden als koeien Arie Hamoen. Hoofd stamboek.
Zou de algemene weerstand vanuit de veeverbetering tegen het aAa-systeem nog steeds zo zijn geweest als fokker Mowry op 7 december 1971 zijn Bootmaker-zoon geen Mowry C Bootmaker had genoemd, maar Mowry C Bootmaker Arie...?

Foto

Eén reactie

  • Uri

    Blijft mooi, de mening van van Maanen

Of registreer je om te kunnen reageren.