Rundveehouderij

Achtergrond 182 x bekeken

Vraag naar koopmelk gegroeid

De activiteit in de melkquotumhandel neemt toe richting de jaarwisseling. Vooral koopmelktransacties verlopen vlot, in die zin dat aangeboden partijen heel snel hun bestemming vinden. Boeren met groeiplannen die in het voorjaar de financiering al rond hadden maar prijsdaling wilden afwachten vissen wat dat betreft achter het net, maar moeten nu handelen.

De prijs voor koopmelk is opgelopen tot €20,50 per kg vet als basis. De verhandelde porties liggen tussen 20.000 en 60.000 kg, met uitschieters naar boven. Daar betreft het meestal stoppers die eerder dit jaar besloten pas bij een prijs vanaf €20 per kg tot actie over te gaan. Wat dit seizoen al meer voorkomt: melkveehouders die jaren quotum verhuurden verkopen nu dat deel van hun productierechten. Bij het huidige prijsniveau durft men wel afscheid te nemen. Verder is er niet overdadig aanbod. De meeste melkquota zijn al aardig volgemolken immers.
Leasen loopt normaal door, voor een prijs rond €4,80. Dat is niet helemaal logisch, want er is tot nog toe nog boven het quotum aangeleverd.

Prognose: koopmelk duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.