Rundveehouderij

Achtergrond

Sterk punt is de wil om te leven

Hans van Bergen grijpt ook de fokkerij aan om het probleem van te weinig arbeid aan te pakken. Hij kiest voor Brown Swiss. Maar het is wel oppassen geblazen.

Arbeid is een knellend aspect op de hedendaagse veebedrijven volgens dure deskundigen. Nu is dat enerzijds altijd al zo geweest. Anderzijds zijn het met name de te lage opbrengsten die het onmogelijk maken arbeid in te huren. Er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om voor dieren te zorgen. Zij willen echter een salaris, pensioen en ziektekostenverzekering, en daar is geen ruimte voor. De zinloze quotumkosten snoepen tienduizenden euro’s op. Als we de politiek moeten geloven, komt daar geen oplossing voor.

Vooral zieke dieren nemen veel tijd in beslag. Ze komen vaak op ongewenste momenten, zodat er van inplannen van vrije tijd al helemaal niks terechtkomt. Om dit wat te ontlasten begon ik een aantal jaren geleden de roodbonte Holstein-melkveestapel in te kruisen met Brown Swiss-stieren. Of eigenlijk met de stier Amaranto.

Ik was al langer op zoek naar een geschikte Brown Swiss-stier, maar kon er nooit een vinden. Ik gebruik niet zomaar een stier van een bepaald ras. Daarvoor zijn de verschillen tussen de stieren te groot. Grosso modo kun je stellen dat een Brown Swiss negatief scoort op melkplas en melksnelheid en goed op benen en klauwen. Stieren die sterk negatief zijn voor melksnelheid wil ik uiteraard niet, dus valt 80 procent al af. Stieren vanaf 95 melksnelheid beschouw ik als redelijk, anders valt 99 procent af.

Het gebruiken van Brown Swiss-proefstieren is moeilijk, de kans is groot dat de stier taaimelksheid vererft. Ik heb wat rietjes Junker en Preamer verspoten voor dieren die moeilijk drachtig worden. Beide stieren zijn goede bevruchters, Preamer is zelfs de meest gebruikte Brown Swiss-stier van het afgelopen jaar. Hij is bij vrijwel alle ki-organisaties beschikbaar. De stier scoort echter 93 voor geboorteproblemen, hij geeft zeer zware kalveren. Daarmee is hij dus ongeschikt. Zo’n stier geeft alleen maar meer werk. Je moet dan bij de geboorte aanwezig zijn, want misschien is er een keizersnee nodig of blijft de nageboorte erop zitten. Zo ben je dagen bezig met pillen en antibiotica. Junker scoort gunstiger op dit gebied met 102. Deze stier krijgt echter binnenkort zijn eerste fokwaardes, dus het is beter daar op te wachten. Amaranto scoort op alle fronten redelijk. Een kleine min voor melk, een dikke plus voor eiwit, goed voor celgetal en vruchtbaarheid en geschikt voor pinken. Verder de zo gewenste 114 voor benen en 119 voor klauwhoek. Een aandachtspunt bij Brown Swiss is kruisbreedte (96). De kruizen zijn smal tot zeer smal. Vaak is dit geen probleem omdat de staart erbovenop ligt. De kruizen zijn soepel bij de geboorte. Maar ik ben bang dat dit bij kruisingen met Holstein niet voldoende naar voren komt en er alsnog geboorteproblemen ontstaan. Ook zijn Brown Swiss-cijfers vaak omgerekend uit het buitenland en gebaseerd op weinig dochters.

Amaranto heeft alleen Nederlandse cijfers van 437 dochters op 67 bedrijven. Daar kan ik wat mee. Verder heb ik rietjes van Victory Ares Simon Even, een stier met een torenhoge NVI van 186. Dit is een heel bijzondere stier door zijn extreem gunstige scores voor celgetal (112) en levensduur (+728 dagen). Dat betekent dat zijn afstammelingen ruim een jaar langer op bedrijven blijven lopen. Kruisbreedte van deze stier is 89. Dat is dan weer minder. Benen zijn echter 122, klauwen 127 en beengebruik 120. Dat zijn bijzondere cijfers.

Simon Even en Amaranto zijn allang dood. Hun rietjes zijn nog wel te krijgen, met name die van Amaranto. Dit komt omdat er weinig vraag is naar stieren van dit ras. Heb je bij Holsteiners vaak miljonairs, bij Brownies zijn 50.000 verkochte doses al veel. Een vitale stier produceert dat in een halfjaar.

Een sterk punt bij Brown Swiss vind ik de wil om te leven bij de geboorte. Als alleen het kopje eruit is, schudden Brown Swiss-kalveren al een keer. Holstein-kalveren zijn vaak minder vitaal, dus begint het extra werk al bij de geboorte. En daar is eigenlijk helemaal geen tijd voor.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.