Rundveehouderij

Achtergrond

Rosévleeskalveren duurder

Houders van rosévleeskalveren beleven gouden tijden. Door een goede vraag vanuit Turkije naar rosékalfsvlees kunnen Nederlandse kalfsvleesbedrijven veel meer uitbetalen voor rosévleeskalveren dan zij zonder de Turkse export zouden doen. De prijzen van rosévleeskalveren stijgen daardoor met 5 tot 8 cent per kilo geslacht-gewicht.
Door die forse prijsstijging komt de prijs van jonge rosévleeskalveren op € 3,68 tot € 3,73 per kilo. dat is de hoogste prijs sinds Boerderij eind 2008 startte met de publicatie van de prijzen van zowel jonge als oude rosévleeskalveren. Daarvoor was er één notering voor alle rosékalveren. De notering voor jonge dieren ligt deze week 53 cent per kg hoger dan een jaar geleden. De laagste prijs voor deze beesten werd in week 17 van dit jaar bereikt met € 3,00 per kilo.
Oude rosé vleeskalveren noteren deze week € 3,43 tot € 3,48 per kilo. Dat is 76 cent per kilo meer dan eind 2009. De notering van oude dieren bereikte het laagste niveau halverwege 2009 met € 2,70 per kilo.
De opbrengst van blanke vleeskalveren daalt niet verder en blijft dus op € 4,50 tot € 4,60 per kilo geslacht-gewicht. Dat is praktisch dezelfde prijs als een jaar geleden. Het achtervlees van deze dieren brengt weliswaar meer geld op, maar het voorvlees en de bijproducten worden goedkoper.Kalfsvleesintegraties verwerkten vorige week erg veel vleeskalveren voor de uitlevering van hun producten voor de kerstdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.