Rundveehouderij

Achtergrond

Rosévleeskalveren duurder

De afzet van rosévleeskalveren loopt goed. Turkije heeft behoorlijk wat vlees van deze dieren nodig. Daardoor kunnen kalverslachterijen wekelijks vlees van enkele honderden rosévleeskalveren exporteren naar dat land. Door de grote Turkse belangstelling voor rosékalfsvlees uit Nederland stijgen de prijzen van alle rosévleeskalveren met 10 cent per kg. Jonge rosévleeskalveren noteren daarmee € 3,60 tot € 3,68 per kg geslacht-gewicht. Dat is 48 cent per kg meer dan een jaar geleden. Bovendien ontvangen houders van rosévleeskalveren ruim meer voor hun slachtrijpe dieren dan de kostprijs.
Oude rosévleeskalveren bregen € 3,35 tot € 3,40 per kg geslacht-gewicht op. Dat is 67 cent per kg meer dan een jaar geleden. Het prijsverschil tussen lichte en zware rosévleeskalveren bedraagt nu 28 cent per kg. Dat is erg klein. Begin dit jaar lag dat prijsverschil nog op 56 cent per kg.
Voor blank kalfsvlees ontvangen de kalfsvleesintegraties 5 cent per kg minder. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Meestal gaat blank kalfsvlees in december goed van de hand door de feestdagen. Er is dit jaar helemaal geen sprake van een kerstpiek. Alleen kalfshazen en -zwezerikken brengen meer geld op. De opbrengst van het overige kalfsvlees staat onder druk. De prijs van blanke vleeskalveren zakt daardoor met 5 cent naar € 4,50 tot € 4,60 per kg. Dat is hetzelfde niveau als een jaar geleden. Toen lagen de voerkosten veel lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.