Rundveehouderij

Achtergrond

Rosévleeskalveren duurder

Nederlandse kalfsvleesbedrijven exporteren wekelijk vlees van zo’n 500 tot 600 rosévleeskalveren naar Turkije. Hoewel deze uitvoer niet zo’n groot deel uitmaakt van de totale Nederlandse export van kalfsvlees, heeft de afzet aan Turkije toch een grote positieve invloed op de ontwikkeling van de prijzen van rosévleeskalveren. De prijs van lichte dieren stijgt met 5 tot 8 cent naar €3,50 tot €3,58 per kg geslacht-gewicht. Dat is bijna 40 cent per kg meer dan een jaar geleden. Zware rosévleeskalveren noteren 5 cent hoger op €3,25 tot €3,30 per kg. Dat is bijna 50 cent per kg meer dan begin december van 2009.
Het aanbod van rosévleeskalveren is normaal. Houders van rosévleeskalveren krijgen meer dan de kostprijs voor hun dieren. Dat was een jaar geleden wel anders.
Voor blanke vleeskalveren is er dit jaar geen kerstpiek. Integendeel: de opbrengst van blank kalfsvlees staat iets onder druk. Vooral de prijzen van voorvlees en bijproducten staan onder druk. De prijs van blanke vleeskalveren blijft desondanks met moeite onveranderd op €4,55 tot €4,65 per kg geslacht-gewicht. Dat is 5 cent per kg meer dan een jaar geleden. Vleeskalveren brachten in het verleden brachten vlak voor de kerstdagen meestal relatief veel geld op. Deze kersthausse is in de afgelopen jaren wat minder opgetreden.
Kalfsvleesintegraties slachten door de tegenvallende opbrengsten van kalfsvlees minder kalveren dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.