Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Rijnvallei: met glucogene nutriënten naar duurzame koe

Mengvoerleverancier Rijnvallei houdt bij het berekenen van rantsoenen steeds meer rekening met het aandeel Glucogene Nutriënten (GN).

De resultaten mogen er volgens verkoopleider rundveehouderij, Richard ter Beek, zijn.

Glucogene Nutriënten zijn bestanddelen in het voer die door het dier omgezet worden in glucose en vervolgens gebruikt worden voor lactoseproductie. Verse koeien hebben veel behoefte aan lactose. Bij een tekort wordt voereiwit gebruikt of worden lichaamsreserves gemobiliseerd. Dit kan leiden tot een hoge belasting van de lever en slepende melkziekte. Als het rantsoen van deze koeien voldoende GN bevat, blijft de conditie van de koeien volgens Rijnvallei op peil en is de melkeiwitproductie hoger.

Rijnvallei past GN nu al een jaar of zes toe in de berekening van haar rantsoenen, en richt haar strategie hier steeds meer op in. ”Natuurlijk kun je de melkproductie snel verhogen door het toevoegen van extra eiwitten aan een rantsoen”, vertelt Ter Beek. ”Wij kiezen echter overtuigd voor gezond vee en niet voor een korte termijn visie.” Op bedrijven die kiezen voor extra eiwit doen de vaarzen het volgens de verkoopleider vaak super. ”Ook de tweedekalfskoeien doen het nog goed, maar oude koeien zijn op het bedrijf niet te vinden.”

Het aandeel GN geeft volgens Ter Beek in een aantal gevallen meer informatie over een rantsoen dan de Voeder Eenheid Melk (VEM). ”Zo licht de VEM bij perspulp en aardappelpersvezels vrijwel gelijk, maar bevatten de vezels meer GN dan perspulp.”

Het is volgens hem waar dat verse koeien minder snel opstarten met GN. ”Bij de toepassing van GN zie je de productie niet explosief stijgen, maar naar verloop van tijd gaat zowel de productie als het eiwitgehalte omhoog.”

Het is volgens hem de kunst om een verse koe gezond te houden in combinatie met een goede productie. ”Een goede gezondheid leidt immers tot meer weerstand en een vlottere dracht, kortom een duurzamere koe.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    gewoon voldoende (bestendig) zetmeel en suiker voeren. Glucogene energie is dat, alleen de naam is dus nieuw, de rest niet. Jammer dat ze niet gewoon nederlands blijven praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.