Rundveehouderij

Achtergrond 198 x bekeken 1 reactie

Quotum: dit jaar vooral groei in lease

De melkaanvoer ligt een stuk boven het peil van 2009. Het surplus, mede veroorzaakt door verbeterde omstandigheden voor de melkveehouderij, was het sterkst in maart, de laatste maand van het seizoen 2009/’10, met een stijging ten opzichte van 2009 van 5,3 %. Daarna volgde de aanvoer qua verloop eigenlijk de gebruikelijke seizoenscurve, dat wil zeggen met een piek in mei en vervolgens geleidelijk teruglopend tot en met september.
De hausse die er in het voorjaar is geweest in de zuivelprijzen heeft het vertrouwen in de markt geen kwaad gedaan. In de zomer lag de aanvoer beduidend méér hoger dan in dezelfde periode van 2009. Dat ondanks de wetenschap dat het Nederlandse quotumcontingent voor dit seizoen slechts met 1 % is verhoogd. De vaart raakte er uit in oktober. Hoge voerkosten en niet lekker doorstijgende melkprijzen maakten de veehouders voorzichtiger.
Dit was ook goed merkbaar in de quotumhandel. Kopers en verkopers wachtten af. Zowel het aantal transacties als het handelsvolume, of het nu om kopen of leasen ging, lag flink beneden het peil van oktober 2009. Per saldo is er in de maanden april tot en met oktober 188 miljoen kg meer melk aangevoerd. Dat is al 73 miljoen kg meer dan de landelijke quotumuitbreiding voor het gehele seizoen. De rem gaat er nu op, maar uit de quotumtransacties in november blijkt dat boeren ook andere maatregelen nemen. Relatief meer dan in 2009 willen ze leasen. Maar ook geleast quotum is duur.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Koeienboer

    Het is nog maar twijfelachtig of er werkelijk sprake is van een hoge prijs voor lease op dit moment. Bij de huidige melkprijs van ca.40 cent (!!) is een leaseprijsniveau van 4,75 per % vet niet echt hoog. Twee jaar terug deed ik nog zaken voor een relatief grote plas op 5 euro. Toen was de overschrijdingsdruk nog niet zo groot als nu. Het melken gaat overal goed,het voer is goed dus dat wordt nog wel wat. Als leaser zou ik nu toch maar toehappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.