Rundveehouderij

Achtergrond

Praatgroep goed voor Ierse melkveehouder

DUBLIN – De discussiegroepen voor Ierse melkveehouders die worden gehouden in het kader van het Dairy Efficiency Program leveren de deelnemers duidelijk profijt op. Uit onderzoek blijkt dat veehouders die via deze groepen hun bedrijfsvoering verbeteren tussen een en twee cent per liter meer weten te maken voor hun melk.

Dat stelt minister voor landbouw Brendan Smith, die berekent dat een boer met een quotum van 250.000 liter op deze manier tussen de 2.500 en 5.000 euro per jaar meer kan verdienen. De bewindsman bindt de boeren op het hart om toch vooral mee te doen in de praatgroepen.

”De focus voor alle melkveehouders in een tijd van grote kansen maar ook van toenemende wisselvalligheid in de prijzen moet liggen bij kostenvermindering en een zo zakelijk mogelijke bedrijfsvoering. Lidmaatschap van een discussiegroep helpt de boeren om dit te bereiken, niet alleen door hen aan te moedigen om te kijken hoe ze dingen eigenlijk doen maar ook doordat ze van de ervaringen van hun collega’s kunnen leren,” denkt Smith.

Verbeterde productiviteit in de melkveehouderij moet een belangrijke bijdrage leveren aan het doel om de melkproductie in Ierland in 2020 met 50 procent te verhogen. ”Discussiegroepen spelen daar een doorslaggevende rol in. Bijna 7.000 boeren doen er nu aan mee en ik moedig de overigen graag aan dat ook te gaan doen,” stelt de minister.

Of registreer je om te kunnen reageren.