Rundveehouderij

Achtergrond

Nieuwe dynamiek bij Franse melkveehouders

Parijs - ‘’Op basis van een wat gunstiger economische situatie en gestimuleerd door een herwaardering van de melkprijs zijn de veehouders makkelijk in staat gebleken om hun productie nieuwe dynamiek te geven.’’

Dat schrijft de agrarische infodienst Agreste naar aanleiding van de de laatste maanden flink toenemende melkproductie in Frankrijk. De nieuwe dynamiek blijkt ook uit het feit dat het aantal jonge vaarzen van 24 tot 30 maanden vergeleken bij vorig jaar al 10 procent hoger ligt.

In september brachten de Franse melkveehouders 12 procent meer op dan een jaar eerder. Dat is volgens Agreste weliswaar vertekend door de historisch lage melkproductie in het najaar van 2009 maar ligt toch nog altijd 2,5 procent boven het gemiddelde over de laagste vijf jaar. In oktober is de groei wat afgezwakt maar komt de melkplas volgens voorlopige cijfers op jaarbasis 8 procent hoger uit.

‘’Dat is nog altijd dynamisch te noemen’', denkt Agreste. Over de eerste zes maanden van het lopende melkjaar komen de Fransen nu – gecorrigeerd voor vetgehalte – 4 procent hoger uit. Dat betekent dat het verschil met het quotum tot 660.000 ton is teruggebracht. De Franse dienst wijst er daarbij op dat ook de melkproductie ook in andere Noord-Europese landen flink in de lift zit. ‘’Duitsland zit dicht tegen het quotum aan, Nederland lijkt daar al overheen te gaan en ook in Groot-Brittannië en Ierland zet het herstel van de productie door.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.