Rundveehouderij

Achtergrond

Lamsvleesproductie EU daalt opnieuw in 2010

Brussel – Het aantal schapen- en geitenslachtingen in de EU blijft gestaag dalen. Dit jaar is 856.000 ton schapenvlees geproduceerd, 4 procent minder dan vorig jaar.

In 2007 werd nog 1.021.000 ton schapenvlees geproduceerd, zo blijkt uit een marktoverzicht van de Europese Commissie. Het aantal geitenslachtingen daalde met duizend ton naar 74.000 ton.
Volgens Paul Westra van de Productschappen Vee en Vlees is de daling van de lamsvleesproductie deels te wijten aan de uitbraak van bluetongue, die in 2006 ontstond in Noord-Europa. egelijkertijd betekende de invoering van elektronische I&R dat veel schapenhouders het bijltje erbij neer gooiden.

Al met al loopt de productie sinds 2007 structureel terug. Voor de prijsontwikkeling van zware lammeren – waar de Nederlandse schapenhouders zich op richten – is dat niet ongunstig. Zware lammeren noteerden in Europa dit jaar gemiddeld tegen de 4,50 euro per kilo. De prijs lag bijna het hele jaar ruim boven die van 2009.

Naar verwachting van de PVE zal het marktbeeld in 2011 niet veel veranderen. Mits er niet gemorreld gaat worden aan de importquota van landen als Nieuw-Zeeland en  Australië. Nieuw-Zeeland levert het grootste aandeel in het import-lamsvlees, namelijk bijna 85 procent (192.000 ton). Het land benut zijn Europese importquotum nu vrijwel volledig.

Overigens laat de prijsontwikkeling bij de lichte lammeren een ander beeld zien. Deze dieren worden voornamelijk afgezet in Zuid-Europa. Lichte lammeren brachten in 2010 beduidend minder op dan in 2009, maar wat daar de oorzaak van is, kan de PVE niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.