Rundveehouderij

Achtergrond

Geiten genieten van een dagelijkse borstelbeurt

Jipsingboertange – De geiten van de Groningse geitenhouder Heinie Alting genieten dagelijks van een flinke poetsbeurt.

Geiten genieten van een dagelijkse borstelbeurt

Jipsingboertange – De geiten van de Groningse geitenhouder Heinie Alting genieten dagelijks van een flinke poetsbeurt. ”De geiten vinden het heel lekker om geborsteld te worden. Als het licht is draait de borstel de hele dag”, zegt Alting. Bij wijze van proef hing hij de borstel op in één potstal. ”Het is zo’n succes dat ik ook in de andere potstallen een borstel ga ophangen.”

Alting melkt tussen de 700 en 750 biologische geiten. ”De melk verkopen we via onze eigen coöperatie Organic Goatmilk Coöperation”, vertelt de ondernemer. In 2010 was er in de geitensector veel onrust rondom Q-koorts. ”Gelukkig is ons bedrijf niet besmet. Bij het tankmelkonderzoek was de waarde altijd 0”, zegt Alting, die goed weet wat een besmetting met Q-koorts betekent. ”Mijn zoon van 19 heeft 1,5 jaar Q-koorts gehad. We hebben geen idee waar hij het heeft opgelopen. Gelukkig gaat het nu een stuk beter.”

Bedrijfsmatig heeft Q-koorts wel gevolgen voor de bedrijfsvoering. ”We hebben nu meer geiten lopen waarvan de productie wat minder wordt. Maar omdat de fokkerij heeft stilgestaan is er minder aanbod, waardoor we de dieren minder makkelijk kunnen vervangen”, legt Alting uit. In februari verwacht hij de eerste lammeren.

Foto Koos van der Spek

Veehouder wacht einde vorst niet af

Akkrum – De melkveehouders Reitze en Siebren Sybesma uit het Friese Akkrum wachten niet tot alle vorst uit de grond is weggetrokken. Wanneer het enigszins kan, werken ze verder aan hun nieuwe melkveestal.

De kelders en het overige werk in de grond zijn klaar, na de kerstvakantie moeten de stalen spanten erop. De nieuwe stal moet ruimte bieden aan 160 koeien. In de oude stal is maar ruimte voor zo’n honderd koeien en daarmee kunnen de broers niet meer uit de voeten.

Foto Alex de Haan

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.