Rundveehouderij

Achtergrond

Eurocrisis schiet zuivelexport te hulp

Voor de korte termijn zien de melk- en weipoedermarkten er goed uit.

De verkopen van mageremelkpoeder zijn in de afgelopen week licht aangetrokken, wat leidde tot hogere prijzen.

De vraag komt vooral vanuit de Europese Unie zelf. Maar ook de export van mageremelkpoeder en andere zuivelproducten buiten de EU verloopt weer iets gemakkelijker.

De financiële crisis rond Ierland, Portugal en andere Zuid-Europese eurolanden is daarbij behulpzaam. De euro wordt in rap tempo zwakker ten opzichte van de dollar. Daardoor kan Europa gemakkelijker de wereldmarkt op.

Met de prijs van mageremelkpoeder voor menselijke consumptie veerde ook de prijs van veevoerpoeder op. Niet alleen omdat die te ver was weggezakt, maar ook omdat vooral Franse veevoerproducenten weer in de markt zijn om te kopen.

Opvallend is dat de weipoederprijs eveneens prima is, ondanks een nog altijd grote productie. Mondiaal is er een gezonde vraag naar allerlei soorten weipoeders.

De verwachting is wel dat de productie van weipoeders de komende tijd kleiner wordt, omdat de kaasproductie zo langzamerhand over de piek heen raakt. Diverse kaasproducenten beginnen weer melk op de spotmarkt af te zetten, omdat ze niet meer alles in de kaasbak doen.

Nu lijdt de spotmarkt nog niet echt onder de grotere melkstroom. Veel bedrijven kunnen nog wel wat melk gebruiken. De spotmelkprijzen schommelen echter enorm. Prijzen fluctueren tussen 36 en 39 cent per kilo. Ontroomde melk is echter al weer lastiger af te zetten, maar dan is de winst er ook al af. Room brengt momenteel met zo’n 4.700 euro per ton superprijzen op, die doen denken aan 2007. Diverse andere prijzen staan onder druk.

Prognose: afvlakkende prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.