Rundveehouderij

Achtergrond

Druk op Britse verhoging melkprijzen neemt toe

De druk om de Britse melkprijzen te verhogen lijkt eindelijk weer wat toe te nemen.

Supermarkt Tesco zal de melkprijs voor haar ’pool’ melkveehouders volgende maand onder de loep nemen en daarbij vooral letten op de toegenomen voerkosten. Nog geen dag later heeft concurrent Sainsbury’s aangekondigd de prijs voor haar melkleveranciers met iets meer dan 0,7 eurocent per liter te verhogen. Bovendien zijn de meeste grote winkeliers nu gestopt met de prijzenslag met melk.

De Britse melkprijs zit al sinds de zomer in een stijgende lijn, maar dat gaat wel heel langzaam. Het maandelijks overzicht van het plattelandsministerie Defra geeft voor oktober een gemiddelde melkprijs van 25,62 pence (bijna drie dubbeltjes), slechts 0,37 pence meer dan een maand eerder en iets meer dan twee pence meer dan in april, het vorige dieptepunt. Dat is echter wel het gemiddelde, dat duidelijk omhoog getrokken wordt door de groepen melkveehouders die met een premie op de prijs voor de grote winkelbedrijven mogen werken.

De grootste, Tesco, werkt voor het bepalen van de melkprijs met een kostenindex die wordt bijgehouden door zuiveladviesbureau Promar. Die ’tracker’ wordt half januari weer onder de loep genomen waarbij vooral de voerkosten een rol zullen spelen. Tesco heeft daarbij laten weten ’dat de melkprijs in ieder geval niet omlaag gaat.’ Die aankondiging leidde bij de nummer twee Sainsbury’s tot het bericht dat daar de melkprijs voor de ’pool’ nu al omhoog gaat. Deskundigen in de Britse zuivelwereld vrezen daarbij wel dat die verhoging slechts tijdelijk is en na de winter weer zal verdwijnen.

Zaligmakend is dat allemaal echter niet want in die ’pools’ voor supermarkten draaien slechts enkele honderden Britse melkveehouders mee, waarschuwt het zuivelschap DairyCo. Het schap berekent dat sommige melkveehouders die niet in zo’n groep zitten nu al rond de negen cent de liter minder vangen dan hun meer bevoorrechte collega’s. In de Britse melkwereld begint dat steeds meer kwaad bloed te zetten, reden voor actiegroep Farmers for Action om weer – voorlopig op kleine schaal – met demonstraties te beginnen.

Bovendien wijst DairyCo op de risico’s van de pools: ’’Er is geen twijfel dat deze ketenafspraken voordelig zijn voor de boeren die er aan meedoen. Veehouders moeten zich echter wel bewust zijn van de risico’s. Over deze overeenkomsten wordt regelmatig opnieuw onderhandeld. Recent hebben we gezien dat zuivelbedrijven daarbij wordt gevraagd het volume terug te draaien waardoor er boeren uit de ’pool’ vallen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.