Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

'Boer, houd het erf alsjeblieft sneeuwvrij'

De RMO-chauffeurs van Melktransport Twente hebben tot nu toe nog alle melk kunnen ophalen bij de boeren, maar de sneeuw maakt het wel lastig. “Acht van de tien boeren hebben het erf niet schoon”, ervaart chauffeur Roel van Leussen.

Ben je de sneeuw al zat?
”Ik vind het op zich nog steeds heel mooi om te zien. De snelwegen zijn gelukkig ook goed schoon. Alleen jammer dat de meeste boeren het erf niet sneeuwvrij houden. Als ze er dan één keer met de trekker overheen rijden, veranderen de sporen meteen in een ijsbaan. Dat maakt het voor ons lastig. Het is soms echt puzzelen om het erf op te komen.”

Wanneer heb je de meeste problemen?
”Nou, vooral ’s morgens vroeg als je bij de eerste boer komt. Zeker als het ’s nachts heeft gesneeuwd. Dan heeft de boer nog geen tijd gehad om het erf schoon te maken, en je wagen is nog leeg dus je hebt nog weinig grip. Alleen de wielen van de truck zijn aangedreven; de wielen van de oplegger sturen wel mee maar zijn niet aangedreven. Nu kunnen we bij de nieuwe auto’s wel de eerste paar duizend liter in het voorste compartiment laden, dan krijg je al weer wat meer druk op de voorwielen. Maar het valt niet mee. Ik ga daarom ’s ochtends ook een kwartier, twintig minuten eerder weg dan normaal.”

Al eens vast gestaan?
”Ja, zondagmorgen nog. Ik kwam niet weg. Dan maar een paar emmers heet water achter de wielen leeggooien. Als je maar eenmaal weer grip hebt, kom je meestal wel weg. Maar ik heb vorig jaar wel eens de hulp van de boer ingeroepen, om me met de trekker op gang te helpen.”

Onderschatten boeren de problemen die de sneeuw veroorzaakt?
”Dat idee heb ik wel. Velen denken toch: hij is er de laatste keer doorheen gekomen, het
zal nu ook wel weer lukken. Terwijl de meeste boeren wel een shovel of iets hebben; twee keer heen en weer rijden en het erf is sneeuwvrij. En een beetje zout of zand strooien; al doen ze het alleen maar op de plekken waar wij moeten stilstaan en keren. Dat scheelt al een hele hoop.”

Zijn er ook boeren die wel consequent sneeuwruimen?
”Jazeker, er zitten er een paar tussen die het erf keurig schoon houden. Dat zijn ook elk jaar dezelfden. Het zijn meestal ook de boeren die het tanklokaal super netjes hebben, gewoon hele schone boeren.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Blauwen

    Mooi artikel!

Of registreer je om te kunnen reageren.