Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Bijna kwart melkkoeien permanent op stal

Het aantal melkkoeien dat in 2009 permanent op stal stond is uitgekomen op 24 procent.

Het gaat om een toename van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal permanent opgestalde melkkoeien lag in de jaren 2006 en 2007 nog op 20 procent. In 2008 was er sprake van een kleine toename van 1 procent. Nu staat bijna een kwart van de melkkoeien permanent binnen.

Procentueel is de stijging van het aantal melkkoeien dat permanent op stal staat in de zuidelijk weidegebieden met 8 procent het hoogst. Maar ook in het oosten, midden en noorden van het land gaat het om toenames van respectievelijk 4 en 3 procent.

Het aantal melkveehouders dat dag en nacht weidegang toe heeft gepast is fors gedaald van 38 procent in 2008 naar 22 procent in 2009. Het gaat om een opvallende daling aangezien in 2008 het aantal melkkoeien dat dag en nacht in de wei stond nog was toegenomen met 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze tendens is in alle regio's zichtbaar.

Het aantal melkkoeien waarbij alleen weidegang overdag werd toegepast is in 2009 met 13 procent gestegen naar 54 procent. Volgens Cor Pierik van het CBS zijn het vooral de weersomstandigheden die bepalend zijn voor de mate van weidegang. In hoeverre de melkprijs bepalend is geweest kan hij niet zeggen. "We zien vooral dat grote melkveebedrijven en melkveebedrijven die werken met een melkrobot hun koeien steeds meer binnen houden." Zolang de schaalvergroting doorzet en vanuit de melkindustrie geen nieuwe initiatieven worden ontplooid om weidegang te sturen verwacht Pierik niet dat de tendens van steeds meer melkkoeien op stal wordt doorbroken.

Het CBS-onderzoek is gebaseerd op gegevens van de Landbouwtelling van de Dienst Regelingen. Het gaat om een steekproef van ongeveer tweeduizend bedrijven van in totaal 27.000 bedrijven met melkvee.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Dus 76% van de koeien lopen Buiten!!

 • no-profile-image

  Han

  Hebben we deze informatie nodig? Heeft het CBS niets beters te doen? Dit soort informatie lijkt me niet van belang voor het besturen van de BV Nederland. Zonde van de gekapte bomen, nodig voor het betreffende drukwerk. Ik heb het ide dat de wetenschap belangrijker dingen kan en moet doen.

 • no-profile-image

  bertha 2

  gelukkig kon ik deze zomer met de warmte in de zomer lekker in een geisoleerde stal liggen en hoefde ik in de herfst niet door de modder te baggeren.

 • no-profile-image

  gert

  juli te warm ,augustus en september te nat,ja zult maar buiten lopen

Of registreer je om te kunnen reageren.