Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Vraag naar quotum groeit

Vraag naar quotum is nog niet overweldigend, maar trekt wel iets aan. De handel in koopmelk is in de afgelopen week rustig doorgelopen, voor een licht hoger prijsniveau. De verhandelde porties lagen rond de 20.000 tot 30.000 kg. Er is voldoende aanbod, maar met de kanttekening dat aanbieders mikken op een prijs van €20. Leasemelk wordt opgenomen voor een prijs van €4,70 tot €4,80. Er is voldoende aanbod. Ook hier kenmerken de transacties zich door een relatief klein volume van 20.000 tot 30.000 kg. Zowel huurders als verhuurders wachten af wat de prijs gaat doen de komende weken. Op basis van de melkaanvoer is meer activiteit te verwachten bij de melkveehouders. Deze ligt gerekend over de eerste helft van boekjaar 3 % hoger dan in 2009 en 1,5 % boven het contingent quotum. Brussel heeft aangegeven de melkveehouderij geen extra quotum verruiming te geven. Wie teveel melkt moet dus een daad stellen.

Prognose; prijsstijging

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjaak

  Superheffingsbedrag moet gehalveerd worden!! Dan stort de hele quotummarkt in!!!

 • no-profile-image

  joop


  zeg dat maar niet tegen de gladde mannen, van ook oa boerderij!!

  want die praten niet anders dan omhoog

 • no-profile-image

  ome

  Rustig aan ome Joop en tante Sjaak, het is nog lang geen 2015!!!!

 • no-profile-image

  mooin harry

  hy ,toon wat gebeurt er dan in 2015 vergaat de wereld of zo

 • no-profile-image

  h.h.

  lease gaat zeker naar 5.00 cent anders word het heffing betalen!!

 • no-profile-image

  Willem

  Het klinkt allemaal heel logisch wat veel nederlandse melkveehouders doen.
  Volgens het LEI is de kostendekkende kostprijs (een prijs waarvoor boeren langdurig voldoende salaris krijgen en ruimte hebben om te herinvesteren) in Nederland gemiddeld ongeveer 48 ct/L.
  Dan nog 5 ct leasen of 20 ct kopen... Dat is ondernemen (!). In de meeste sectoren proberen ondernemers WINST te maken en niet alleen maar investeren en verlies draaien.
  De melkprijs gaat omhoog als de markt (aanbod en vraag) in evenwicht is. Dat kan alleen op europees niveau geregeld worden door een flexibele aanpassing van het aanbod omdat de vraag nauwelijks beinvloed worden kan.

 • no-profile-image

  eerst rekenen

  Je moet eerst leasen of kopen en dan pas produceren, maar de nederlandse boer melkt eerst flink boven zijn quotum.
  dan moet er gekocht of geleasd worden.
  superheffing is ong. 27,5 cent. dus de leasemelk gaat naar 24 cent hebben ze nog 3,5 cent verdiend want de melk is al geproduceerd

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.