Rundveehouderij

Achtergrond

Vleeskalveren prijshoudend

Houders van rosévleeskalveren klampten zich de afgelopen weken vast aan de grote potentiële exportmogelijkheden van vlees van oude rosévleeskalveren naar Turkije. In de praktijk blijkt dat tegen te vallen. Er gaan slechts een paar vrachtwagens met rosékalfsvlees naar Turkije. Daardoor is de prijsstijging van zware rosévleeskalveren voorbij. In de afgelopen 2 maanden steeg de opbrengst van oude rosévleeskalveren met 45 cent naar €3,20 tot €3,25 per kg geslacht-gewicht. Die prijs ligt ruim 40 cent per kg hoger dan een jaar geleden.
De prijzen van jonge rosévleeskalveren steeg de afgelopen tijd mee met de opbrengst van oudere soortgenoten, maar dan wel in mindere mate. De prijsverhoging van de eerstgenoemde dieren bleef beperkt tot 25 cent naar €3,45 tot €3,50 per kg geslacht-gewicht. Dat is 30 cent per kg meer dan half november van 2009.
De houders van rosévleekalveren mogen niet klagen met de huidige opbrengst van hun slachtrijpe dieren. Die brengen meer dan de kostprijs op.
De opbrengst van blank kalfsvlees blijft met moeite gelijk. Vooral de luxere delen van het kalverkarkas (achtervlees) gaat moeilijker van de hand. Voorvlees levert daarentegen wat meer op. De opbrengst van bijproducten is wisselend.
Door alle bovengenoemde prijsmutaties blijft de prijs van blanke vleesaklveren met moeite gelijk op €4,55 tot €4,65 per kg. Dat is dezelfde opbrengst als een jaar geleden, maar de voerkosten liggen dit jaar veel hoger dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.