Rundveehouderij

Achtergrond

Vleeskalveren duurder

Door de opening van de Turkse markt voor rund- en rosékalfsvlees grijpen Nederlandse rund- en kalfsvleesbedrijven hun kans om hun producten naar Turkije uit te voeren. Enkele bedrijven, waaronder de VanDrie Group hadden vorige week al enkele wagen met vlees klaar staan voor de export naar Turkije. Die uitvoer, die de afgelopen 14 jaar niet mogelijk was, is alleen interessant voor vlees van dieren met een geslacht gewicht van boven 250 kg. Zodoende is alleen vlees van rosévleeskalveren boven 8 maanden geschikt om naar Turkije te gaan.
Door de exportmogelijkheden naar Turkije neemt de vraag naar oude rosévleeskalveren toe. De prijs van de dieren stijgt daardoor met 10 cent naar €3,20 tot €3,25 per kg geslacht-gewicht. Dat is bijna 45 cent per kg meer dan een jaar geleden. Houders van oude rosévleeskalveren krijgen nu meer dan de kostprijs voor hun slachtrijpe dieren.
De afzet van jonge rosévleeskalveren loopt ook beter door de grotere vraag naar het vlees van de dieren in Frankrijk. De prijzen van deze beesten blijft beperkt tot 5 cent per kg. Daarmee komt de opbrengst van jonge rosévleeskalveren op €3,45 tot €3,50 per kg. Dat is 35 cent per kg meer dan een jaar geleden.
Blank kalfsvlees gaat goed van de hand. De prijs van blanke kalveren stijgt daardoor met 5 cent naar €4,55 tot €4,65 per kg. Dat is 10 cent per kg meer dan een jaar geleden. Die hogere prijs is zeker nodig om de hogere voerkosten te dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.