Rundveehouderij

Achtergrond

Rosévleeskalveren duurder

Door weinig rosévleeskalveren bij de kalverslachterijen aan te bieden, stijgen de prijzen van de dieren deze week met 5 cent per kg geslacht gewicht. Jonge rosévleeskalveren noteren daarmee €3,40 tot €3,45 per kg. Dat is 27 cent per kg meer dan een jaar geleden. De prijzen van oude rosévleeskalveren liggen op €3,10 tot €3,15 per kg geslacht-gewicht. Die liggen 32 cent per kg boven het niveau van een jaar geleden.
De hoge prijzen van rosévleeskalveren zijn onder meer een gevolg van een grotere concurrentie onder kalverslachterijen om de dieren aan de haak te slaan. Het vleesbedrijf Hilckmann in Nijmegen slacht sinds kort rosévleeskalveren van vleeshandelaar Chris Hogeslag in Holten. Daardoor zijn er meer afzetmogelijkheden voor rosévleeskalveren. Daarnaast gaat er nog het gerucht dat er grotere exportmogelijkheden voor rosékalfsvlees in Turkije zijn. Kalfsvleesbedrijven zijn daar wat terughoudend tegenover, omdat de opbrengst van rosékalfsvlees in Turkije volgens hen tegenvalt.
Kalverslachterijen vinden de prijzen van rosévleeskalveren veel te hoog. Zij verliezen geld aan het verwerken van de dieren, maar moet de in hun ogen te hoge prijzen betalen om hun haken te vullen. Zij willen dus minder voor de dieren betalen. Dat gaat ze alleen lukken als het aanbod van rosévleeskalveren toeneemt.
Blanke vleeskalveren leveren 5 cent minder op met €4,50 tot €4,60 per kg. Dat is 15 cent per kg minder dan een jaar geleden. Voor het luxere achtervlees verkoopt moeilijker. De opbrengsten van hety voorvlees en de bijproducten zijn al hoog. Zodoende is daarvoor geen prijsstijging te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.