Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Oogstfeest met loterij

In ons dorp van 80 inwoners is elke gelegenheid er één om elkaar te ontmoeten in het buurthuis: kerstmis, de nationale dag maar ook de jaarlijkse afsluiting van de jeugdclub.

We kregen een affiche: ‘Welkom op het jaarlijkse Høstfest’ (oogst- of herfstfeest)!
Vorig jaar woonden we hier net toen hetzelfde feest werd georganiseerd, en toen waren we vooral van de partij om wat gezichten te leren kennen. Nu weten we dat het hele dorp gewoon in het buurthuis zit, al is het alleen maar voor de gezelligheid. Want het Høstfest is eigenlijk de afsluiting van het jeugdclubjaar. Er is een tentoonstelling van alles waar de kinderen mee bezig zijn geweest, warm eten, koffie met gebak, spelletjes en sketches en (vooral) een loterij! Noren zijn gek op loterijen. Als er iets te winnen valt, zit men graag een vier uur durend programma helemaal uit.

Herfsfeest simpel van opzet

Het Høstfest zelf is een prachtig voorbeeld van ‘hoe het eenvoudig kan’. Ongelooflijk, in onze Nederlandse buurt hadden we complete casinoavonden met buffet, of Hawaii-feesten met barbecue. Dit feest echter heeft niets van dit soort grootsheid: een speurtocht buiten, een vragenquiz en een kringspel binnen. Het warme eten was rijst met saus en salade (de rijst werd overigens niet door alle aanwezigen zo gewaardeerd: ‘Ik heb liever aardappels’).
Bij de loterij waren de prijzen een blik pepperkake (kerstkoekjes die verdacht veel lijken op speculaas van sinterklaas), een pizzakookboek, een schaal met fruit, een fles thuisbrouw-bier en magneetclips voor aan de koelkast. Met die laatste, fraaie prijs gingen wij dus naar huis. Het entreegeld (80 kronen, een tientje per persoon) ging naar het goede doel: waterbronnen in Sierra Leone.

Tentoonstelling van projecten

De tentoonstelling van alle individuele projecten werd door alle aanwezigen (ouders, grootouders, buren en familie) met aandacht bekeken. Dat mocht ook wel, want elk project ziet er eenvoudig uit, maar de uitvoering is bijzonder ingenieus. Jeugdclub 4H laat elk kind dat lid is, jaarlijks kiezen voor een bepaald thema dat helemaal uitgediept wordt. Die thema’s gaan over zeer diverse onderwerpen: buitenleven, sport, jacht, huisdieren, koken, handwerken met diverse materialen, bakken, enzovoort. Bij het thema koken is het niet maar een beetje in de pan roeren, maar een project van een jaar waarin 30 verschillende warme maaltijden bereid moeten worden, inclusief recepten, ingrediënten, kostenberekening, vergelijking met restaurants en (voor oudere kinderen) budgettering vooraf.
Bij Buitenleven kun je je specialiseren in het motorzaaggebruik. Zo haalde een jongen uit Hodalen dit jaar twee motorzaag-behendigheidsdiploma’s!

Jeugd zeer zelfredzaam

Over 4H en de principes van deze jeugdclub heeft Vera Wijnveen al eens geschreven in haar weblog. Wat mij opviel, is de zelfredzaamheid van de jongeren. De hele middag was georganiseerd door de leden zelf. De volwassen ‘leiding’ noemt zichzelf dan ook rådgiverne (raadgevers). En daarnaast waren het niet alleen meisjes die voor de thema’s Koken en Handwerk gingen, maar zeker net zoveel jongens. En ook meiden én jongens die zich juist op het buitenleven richten.
Ik vind 4H een bijzonder goed initiatief, dat kinderen en jongeren voorbereidt op een leven buitenshuis, waarin je diverse basisvaardigheden ‘gewoon hebt geleerd’.
Waar een klein dorp groots in kan zijn!

Foto: Eleonie Pijl

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vera

    Hoi Eleonie, mooi omschreven 'hoe het eenvoudig kan'. De afgelopen week ben ik weer in NO geweest, o.a. voor Johans boekhouding, en wat opvalt zijn de kleine, simpele dingen. Ik vroeg de eigenaresse van het plaatselijke winkeltje hoe het ging en zij antwoordde: "goed. Vandaag is een bijzondere dag want....". Zij noemde een 3tal eenvoudige dingen en eindigde met: "het breicafé houdt weer bijeenkomst". Een ondenkbaar antwoord in NL en zo typerend voor het Noorse platteland. Groet, en succes met de zoektocht naar een boerderij.

  • Kees Huijben

    ik wilde mij inschrijven voor de prijzenoogst maar weet niet of dat gelukt is

Of registreer je om te kunnen reageren.