Rundveehouderij

Achtergrond

Nederlandse kaasexport bijna 6 procent hoger

De Nederlandse kaasexport is in de eerste negen maanden van 2010 met bijna 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit meldt zuivelorganisatie Gemzu op grond van gegevens van het Productschap Zuivel.

In totaal werd tot en met september van dit jaar 431.622 ton kaas geëxporteerd, ofwel 24.000 ton meer dan vorig jaar. Het overgrote deel daarvan - 360.410 ton - bleef binnen de EU. Zo'n 29.000 ton kaas die over de grens werd verkocht, was niet van Nederlandse oorsprong. Dat is 4.000 ton meer dan vorig jaar. In tonnen gerekend steeg de kaasexport naar Duitsland het sterkst. Die nam toe van 141.700 ton naar 151.600 ton. Ook naar Italië, Griekenland en Spanje was een sterke stijging van de export waarneembaar. De kaasuitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, België en Zweden daalde. De kaasexport naar landen buiten de Europese Unie steeg van 58.600 ton naar 71.200 ton. Deze exportstroom is niet uitgesplitst naar eindbestemmingen.

Bekend is echter dat een belangrijk deel van de Nederlandse kaasexport naar Rusland gaat. Naast de hoeveelheid steeg ook de waarde van de kaasexport, omdat de prijzen dit jaar flink zijn gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.